Klub izvoznika
StoryEditor

Grupa Podravka: Prihod prvoga kvartala za 93 milijuna kuna veći nego u isto vrijeme lani

07. Svibanj 2022.
Martina Dalić
Kao izravna posljedica utjecaja ukrajinske krize na poslovanje, većinom zbog prekida isporuka i negativnih tečajnih razlika, kvartalna neto dobit bila je 15,6 posto manja nego u prvom kvartalu prošle godine

Grupa Podravka u prva tri mjeseca 2022. ostvarila je prihod od prodaje u iznosu od 1,17 milijardi kuna, što je 92,9 milijuna kuna, više nego u istome lanjskom razdoblju. Snažniji rast prihoda imao je segment Prehrane, i to za 10,8 posto, odnosno 91,6 milijuna kuna, a segment Farmaceutike zabilježio je rast od 1,3 milijuna kuna ili 0,6 posto.

Kao izravna posljedica utjecaja ukrajinske krize na poslovanje, većinom zbog prekida isporuka i negativnih tečajnih razlika, ostvarena neto dobit bila je 15,6 posto manja nego u prvome lanjskom kvartalu.

Na tržištima Ukrajine i Rusije Grupa Podravka u 2021. ostvarila je manje od 6,5 posto ukupnih prihoda. Iako rat u Ukrajini i sankcije Rusiji mnogo više utječu na prihode i dobit u segmentu Farmaceutike, negativni učinci opažaju se i u segmentu Prehrane.

Visok rast cijena energenata, sirovina i materijala koji je izazvala pandemija dodatno je osnažen ukrajinskom krizom, zbog čega su stvoreni dodatni pritisci na rast troškova proizvodnje u Prehrani.

Ukupan negativan utjecaj rasta ulaznih cijena sirovina i materijala na poslovanje Grupe u prvom kvartalu procijenjen je na 41,8 milijuna kuna. Kompanija stoga nastavlja dalje optimirati troškove i povećavati učinkovitost poslovanja kako bi što je više moguće unutarnjim rezervama amortizirala povećanje troškova.

Tomu će pridonijeti i nova organizacija segmenta Prehrane uvedena početkom travnja, čiji je jedan od ključnih ciljeva upravo poboljšanje i unapređenje efikasnosti Grupe.

26. travanj 2024 13:44