Klub izvoznika
StoryEditor

INA nastavlja provedbu programa ‘Zeleni pojas‘ kojim će podržati 11 održivih projekata

22. Travanj 2022.

Već tradicionalno na Dan planeta Zemlje INA je proglasila ovogodišnje dobitnike programa Zeleni pojas. Stručna komisija sastavljena od predstavnika Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, neovisnih stručnjaka za održivi razvoj te predstavnika Ine odabrala je 11 pobjedničkih projekata, a jedan dodatni projekt odabrali su fanovi Inine Facebook stranice, navedeno je u priopćenju. Odabrani projekti bit će provedeni uz financijsku podršku Ine u ukupnom iznosu od 250.000 kuna, a dio projekata bit će realiziran uz pomoć Ininog Kluba volontera.

Natječaj za Zeleni pojas bio je otvoren od 1. do 31. ožujka i prijave su se odvijale preko web stranice putem koje je zaprimljeno 280 ideja. Pobjednički projekti odabrani su temeljem jasno definiranih kriterija od kojih su najvažniji bili održivost, revitalizacija kopnenih i vodenih površina s ciljem očuvanja bioraznolikosti, borba protiv klimatskih promjena te edukacija.

Odabrani projekti su:

 • Hrvatsko planinarsko društvo „Željezničar“, Speleološki odsjek - Jame bez drame – podzemlje bez mikroplastike
 • Ronilački klub ''Murter-Kornati'' - Pronađi perisku!
 • Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Split - Ekološka akcija čišćenja vrela Cetine na području Parka prirode Dinara
 • Geopark Viški arhipelag - Otok Vis - čist i ispod površine
 • HUP Pčelinjak - Hrvatska Pčelarska Služba 112 (HPS-112)
 • OSNOVNA ŠKOLA JOSIPA KOZARCA, LIPOVLJANI - Arboretum- mjesto učenja igre i zabave
 • Hrvatski savez slijepih - Biljku posadi na sebi poradi
 • TALIJANSKA SREDNJA ŠKOLA - SCUOLA MEDIA SUPERIORE ITALIANA ROVINJ – ROVIGNO - Očuvanje lokalnog staništa ugrožene vrste kamotočca  Pholas dactylus u obalnom području Rovinja
 • Osnovna škola Mitnica - Od neuglednog travnjaka do vlastitih proizvoda
 • Dobrovoljno vatrogasno društvo Vela Luka - Čišćenje plaža otoka Proizd
 • Dječji vrtić Ivančica, Oriovac - Vrt za budućnost

INA je usmjerena na održivi razvoj i veliku pažnju pridaje pomaganju zajednicama u realizaciji njihovih projekata jer u kompaniji vjerujemo da svatko od nas može dati svoj doprinos stvaranju bolje, održivije budućnosti. I ove godine pružili smo priliku svima koji 'misle zeleno' da uz našu podršku ostvare svoje ideje usmjerene na očuvanje okoliša koji dijelimo rekla je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine.

Što je programu 'Zeleni pojas'?

Inače, INA je 2014. pokrenula program 'Zeleni pojas' u sklopu kojeg je na suradnju pozvala nevladine udruge i edukativne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama i ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Kroz ovaj program INA sufinancira ekološke projekte poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja zaštite okoliša, prirode i klime.

Kroz proteklih osam godina realizirano je 123 projekta, koje je INA sufinancirala s više od 2,5 milijuna kuna, te je zazelenjen prostor veći od 98.000 m². Inin program Zeleni pojas je kao primjer dobre prakse uvršten u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godinu. Prepoznat je kao program koji direktno pridonosi očuvanju života na Zemlji, jednom od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. 

04. srpanj 2022 04:22