Klub izvoznika
StoryEditor

Ina pustila u rad solarnu elektranu u Virju

24. Svibanj 2023.
INA upravafoto Ratko Mavar

Inina solarna elektrana Virje, instalirane snage 10,2 megavata (MW), a priključne snage 9 MW, s ugrađenih 18.670 solarnih panela u srijedu je puštena u probni rad na Centralnoj plinskoj stanici Molve u Virju.

Riječ je o drugoj po veličini elektrani tog tipa u Hrvatskoj, za koju se očekuje da će na godišnjoj razini u mrežu isporučiti 12.225 MWh električne energije.

Predsjednik Uprave INA-e Peter Ratatics istaknuo je tom prilikom da je to najveća solarna elektrana u Ininom vlasništvu te ujedno demonstracija zelene tranzicije kojoj je kompanija posvećena.

- Uskoro planiramo pustiti u rad našu solarnu elektranu u Sisku, a vjerujem da ćemo vrlo brzo govoriti i o Ininim uspjesima u iskorištavanju geotermalne energije - rekao je Ratatics.

Dodao je kako Ina želi među prvima proizvoditi i zeleni vodik za tržište, nastaviti projekte trajnog skladištenja ugljikova dioksida u naftna ležišta koje proizvodi već skoro cijelo desetljeće te istovremeno ispituje potencijale vjetra na Jadranu.

Projekt gradnje solarne elektrane u Virju realizirao je Končar, a njezin predjsednik Uprave Gordan Kolak istaknuo je da je njezina gradnja počela početkom 2022. godine, no remetila ju je situacija izazvana ratom u Ukrajini. Unatoč tome, rekao je, elektrana je sagrađena u zadanom roku.

Na upit novinara da plastičnije dočara količinu energije koju će elektrana proizvoditi, Kolak je kazao da je ona dostatna za opskrbu većeg grada.

Govoreći o budućim značajnim projektima, Kolak je istaknuo da Končar posluje u 130 zemalja svijeta te da trenutno radi na brojnim projektima u domeni zelene energije.

- Ono što nam je izuzetno važno jest razvoj hibridnih baterijskih vlakova, za što smo potpisali ugovor u prosincu prošle godine. Riječ je o proizvodu koji će biti puno autonomniji u odnosu na postojeće elektromotorne vlakove te će trasirati put u razvoj novog koncepta e-mobilitija u tračničkom prijevozu -  izjavio je Kolak.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren izjavio je da je Ina na području te županije prisutna već 40 godina te pozitivno utječe na razvoj lokalne zajednice.

08. srpanj 2024 11:47