Klub izvoznika
StoryEditor

Končar optimističan za sljedeću godinu, planiraju nove akvizicije u digitalnom segmentu

19. Prosinac 2022.

Dugačak je niz uspješno i u dogovorenim rokovima realiziranih poslova koje je Grupa Končar obavila u ovoj godini, što će rezultirati najboljim financijskim rezultatom u Končarevoj povijesti, no ono što je na današnjem druženju s predstavnicima medija posebno naglasio Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara, jest optimizam za sljedeću godinu koji proizlazi iz niza ugovorenih poslova (backlog), čija je vrijednost u ovom trenutku veća od 4,1 milijardu kuna. 

Plan je da na zadnji dan iduće godine vrijednost ugovorenih Končarevih poslova premaši pet milijardi kuna, a kada se tome pribroje i ugovori koje će Grupa Dalekovod, backlog bi za godinu dana ukupno trebao iznositi 8,5 milijardi kuna, odnosno 1,1 milijardu eura. Za usporedbu, na zadnji dan 2019. godine vrijednost Končarevih ugovorenih poslova iznosila je 1,9 milijardu kuna.

Kolak vjeruje da će na kraju iduće godine Končar gotovo udvostručiti sve financijske pokazatelje poslovanja u odnosu na 2019. godinu, odnosno od početka 2020. godine, otkako je u Končaru imenovana nova Uprava kojoj je on na čelu.

Procjena je da će Končar ovu godinu okončati s prihodima od prodaje od 5,1 milijardu kuna, a plan za iduću godinu postavljen je na blizu 5,7 milijardi kuna, što je već dvostruko više od ostvarenja u 2019. godinu. 

Jedan od najvažnijih izazova u sljedećoj godini za Končar će biti povećanje njegovih proizvodnih kapaciteta, što je preduvjet daljnjeg rasta. Za to je planirano 60 milijuna eura investicija, većinom u novu opremu i strojeve te u građevinske objekte, odnosno proizvodne pogone u koju će se ta oprema smjestiti. U taj iznos nije uračunato pedesetak milijuna kuna uloženih u izgradnju novog laboratorijskog centra, unutar Končareva tvorničkog kruga na Fallerovu šetalištu u Zagrebu, koji će biti otvoren već u siječnju iduće godine, kada će Končar obilježiti 102. godišnjicu poslovanja.  

Zeleno i digitalno ključne su riječi koje će obilježiti Končarevo poslovanje i u sljedećoj godini. Tako si je Končar u planovima zacrtao raditi na razvoju novih proizvoda vezanih uz zelenu tranziciju kao što su, primjerice, hibridni vlakovi, baterijski vlakovi, tramvaji s povećanom autonomijom na baterije i tako dalje. 

Prema Kolakovim riječima, nakon nekoliko realiziranih akvizicija u ovoj godini, Končar trenutačno radi na još nekim akvizicijama, pri čemu fokus ostaje u digitalnom segmentu. Neke od njih mogle bi uskoro biti i okončane. 

25. travanj 2024 11:24