Klub izvoznika
StoryEditor

Podravkini prihodi od prodaje u prvom polugodištu porasli 8,8 posto

30. Srpanj 2022.
Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke

Unatoč snažnom rastu cijena sirovina te negativnom utjecaju zbivanja povezanih s ratom u Ukrajini, profitabilnost je tek neznatno ‘nagrižena‘ te je u prvih šest mjeseci bila tek 1,3 posto manja nego lani

Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci ove godina ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 2,4 milijarde kuna, što je 8,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je normalizirana neto dobit Grupe iznosila 195,4 milijuna kuna, 1,3 posto manje nego lani.

Snažan rast cijena sirovina te zbivanja povezana s ratom u Ukrajini imali su znatan negativan utjecaj na uvjete poslovanja, i u segmentu Prehrane i u segmentu Farmaceutike. Naime, u prvoj polovici godine troškovi sirovina porasli su za 21,6 posto, a ograničen pristup tržištima Rusije i Ukrajine dodatno je negativno utjecao na profitabilnost segmenta Farmaceutike.

Međutim, utjecaj snažnog rasta cijena sirovina, materijala i energenata nije se u cijelosti odrazio na poslovanje u prvoj polovici 2022. zahvaljujući zalihama nabavljenim po nižim cijenama u prethodnom razdoblju.

– Iako kretanja na tržištu i strelovit rast cijena sirovina snažno utječu na troškove poslovanja, a time i profitabilnost kompanije, ustrajali smo na provođenju planiranih investicijskih aktivnosti, poboljšanju uvjeta rada te povećanju plaća naših zaposlenika. Osobito sam zadovoljna da je, u uvjetima rastuće inflacije, prosječna neto plaća radnika u lipnju, usporedno s lipnjem 2021., bila 14 posto veća, što je više od prosjeka Hrvatske, gdje je taj rast iznosio 8,2 posto – poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, istaknuvši da to predstavlja nastavak rasta ulaganja u plaće radnika, koje je, samo u ovoj godini, iznosilo 35 milijuna kuna. 

19. travanj 2024 12:43