Komentari
StoryEditor

Edis Felić: Morao odustati od investicije jer nije smio graditi višeetažni pogon

04. Listopad 2021.
proizvodna linija
Poduzetnik je htio investirati u proizvodni pogon u Ivanić-Gradu. Lokalna mu je vlast bila na usluzi, sve je izgledalo jako dobro, ali na kraju je morao odustati zbog starog propisa koji proizvodnim tvrtkama ne dopušta gradnju objekata na više etaža

Poduzetnik koji se bavi proizvodnom djelatnošću ispričao mi je da je želio investirati u blizini Ivanić-Grada. Međutim, iako je imao potporu lokalne vlasti, na kraju je ipak morao odustati od svega upravo zbog lokalnog propisa koji je nalagao da proizvođač smije imati samo jednoetažni proizvodni pogon, gotovo prizemlje.

Odmah želim navesti da nije riječ o nekom bezveznjaku, nego o vrlo sposobnom i k tome vrlo pristojnom čovjeku, baš pravom gospodinu, rekao bih, odmjerenom, koji se neće požaliti na nekoga tek tako. Pa čak se ni u ovom slučaju, kad je morao odustati od prilično velike investicije, nije obrušio na lokalnu vlast i tamošnje zaposlenike.

Uglavnom, ispričao mi je da je dugo imao proizvodni pogon u okolici Zagreba, a onda je zbog rasta proizvodnje potaknutoga ponajprije izvozom odlučio uoči financijske krize 2008. sagraditi novi pogon. Našao je pogodno zemljište u Ivanić-Gradu, ali zbog krize je morao odgoditi investiciju za bolja vremena.

Stari propis na snazi

Prije nekoliko godina zaključio je da je vrijeme da pokrene već poodavno stopiranu investiciju. No tada je shvatio da ga lokalni propis onemogućava u gradnji proizvodnog objekta na dva kata.

– Trebaju mi dva kata i ostao sam zatečen kad su mi rekli da mogu sagraditi objekt sa samo jednom etažom, gotovo prizemlje. Naime, propis je nalagao da tvrtke koje imaju proizvodnu djelatnost mogu imati zgradu samo u visini prizemlja, a one koje, primjerice, pakiraju proizvode mogu imati kat ili dva više – govori poduzetnik i dodaje da je to bio stari propis te da ni zaposlenicima u Poglavarstvu Ivanić-Grada nije bilo jasno zbog čega je donesen upravo takav, ali da u tom trenutku nije mogao promijeniti jer je Plinacro pripremao svoju investiciju pa je najprije trebalo čekati da županija donese prostorni plan.

– Zaista, i ti su ljudi bili dovedeni u neugodnu situaciju. Zamislite kako im je bilo kad su sami odlučili temeljito pretražiti arhivu, što nije nimalo lako, da bi doznali zašto je uopće takav propis donesen, postoji li razlog. No nisu ga našli – napominje poduzetnik.

U svakom slučaju, kaže, bio je primoran odustati od svega jer je morao nekoliko godina čekati izmjenu prostornog plana zbog investicija koje Plinacro planira u tom dijelu zemlje i tek bi se tada mogao izmijeniti i taj dio prostornog plana. Poduzetnik nije mogao toliko čekati pa je odlučio sagraditi proizvodni pogon u drugom dijelu zemlje.

Šteta, vjerujem da su tako razmišljali i u Ivanić-Gradu. Pitao sam tamošnje poglavarstvo je li i sada na snazi taj propis (nisam mogao navesti o kojem je poduzetniku konkretno riječ) i iz njega su mi odgovorili da se 'ovisno o namjeni prostora detaljnije propisuju uvjeti građenja građevina, kao npr. maksimalna visina građevine, koeficijent izgrađenosti, udaljenost građevine od međe i slično. Iz navedenog proizlazi da proizvodna građevina može imati uvjetovanu manju visinu građevine od one koju investitor želi graditi, ako je tako propisano odgovarajućim dokumentom prostornog uređenja grada ili općine'.

Ni stručnjaci ne znaju objasniti

Nije baš direktno odgovoreno. Pokušao sam nekoliko puta kontaktirati s osobom koja mi je uime Poglavarstva poslala taj odgovor da mi konkretno to i potvrdi, ostavljao sam i poruke, ali nisam uspio. Ipak, mislim da se iz odgovora može shvatiti da je takav propis i dalje na snazi.

Zašto je pak tvrtki koja pakira proizvode dopušteno graditi građevinu s više katova, ali ne i onoj koja proizvodi, nisu mi znali objasniti ni inženjeri graditeljstva ni arhitekti. Zanimalo me postoje li neki tehnički ili statički razlozi, rekli su da ne postoje. Doduše, ogradili su se jer nisu znali o kakvom je konkretnom slučaju riječ, ali kad je u pitanju sama građevina, proizvodnja se bez problema može organizirati na više katova.

Ne želim da se ovaj članak shvati kao poticaj da nekritički osuđujemo ljude u ivanićgradskom poglavarstvu, koji su se doista potrudili da poduzetniku izađu ususret, nego kao želja da se isprave propisi i tako sruše zapreke za ulagače. 

POST SCRIPTUM

Iz Zagrebačke županije odgovorili su mi da je izmjena prostornog plana u djelokrugu općina i gradova, pa ne mogu odgovoriti kad će se izmijeniti. No čini se da bi poduzetnik zaista čekao godinama jer, kako su mi rekli u Plinacru, desetogodišnjim planom (od 2021. do 2030.) planirana je rekonstrukcija plinskog čvora Ivanić-Grad. Za tu investiciju u tijeku je postupak dobivanja lokacijske dozvole, a planira se i obnova plinovoda Zagreb – Ivanić-Grad.

26. travanj 2024 13:38