Komentari
StoryEditor

Goran Litvan: Stiže nova Vlada - Plenkovićeva ministarska ekipa političara opće prakse

25. Srpanj 2020.

Ne znam čemu tolika buka u javnom prostoru zbog Vlade koju je Andrej Plenković modificirao za novi mandat. Pa veće je rekonstrukcije odrađivao usred mandata natjeran nizom ministarskih korupcijskih afera. Ostavio je braniteljsko ministarstvo jer se nije usudio prikvačiti ga obrani (iako bi bila logičnija agencija u sklopu socijale), a promiješao je resore koje je smio i kako mu je kadrovski odgovaralo.

U dijelu važnom za biznis energetika i okoliš utapaju se u Ministarstvo gospodarstva. Tako će okolišne dozvole biti pod istom kapom za sve gospodarske projekte (a ne samo za energetske kao dosad). Ima u tome logike, pogotovo u kontekstu zelene agende koja dominira nastupajućom europskom sedmoljetkom, i upravo će ekološki projekti biti favorizirani u utrci za lovom iz Europske unije – kako onom 'redovitom' tako i onim dijelom iz plana oporavka od korone. Spajanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava sa socijalom cinici bi mogli prokomentirati riječima kako Vlada priznaje da socijala postaju na samo umirovljenici već i radnici.

Što se tiče kadrovske križaljke, za većinu ministarskih fotelja ionako nije potrebna stručnost, važnija je politička podobnost i spretnost u upravljanju opće prakse pa zato leteće izmjene resora ne trebaju čuditi. Plenković sad već dobro poznaje svoju ekipu i zna što od koga može tražiti i očekivati, a neki su dobili ovaj mandat i zato da rade što manje, a svakako ne više nego što će biti njegova izgledna politika kontinuiteta malih koraka.

Čak i da Mario Banožić nije služio vojni rok - što je netočna informacija koja se proširila hrvatskim medijskim prostorom - to bi više smetalo podređenim mu generalima. Ni s tim deficitom ne bi kupovao avione nespretnije od generala KrstičevićaDarko Horvat ne mora biti lošiji u građevinarstvu nego što je bio u gospodarstvu. Inženjerka prometa Nikolina Brnjac iz Ministarstva prometa ne mora biti lošija ministrica turizma od Garija Cappellija, a to što nema sportske referencije, ne znači da neće znati voditi sport koji je pridružen njezinu resoru.

Uostalom, upravo je sport na globalnom planu putokaz za Plenkovićev kadrovski izbor. Ako navijačica hrvatske reprezentacije Kolinda Grabar-Kitarović može izboriti sinekuru u Međunarodnom olimpijskom odboru, i to odgovara predsjedniku MOO-a Thomasu Bachu, onda i korisnica usluga hrvatskih hotela i restorana može biti ministrica turizma kakva odgovara Plenkoviću. Mi ostali svoje smo rekli 5. srpnja i tko nas pita iduće četiri godine.

24. travanj 2024 04:59