Komentari
StoryEditor

Višnja Starešina: Čestica korone kao oružje u globalnome biološkom ratu

04. Srpanj 2021.
Virus je precizno skočio sa šišmiša u kineskom Wuhanu u najmoćnije i najrazvijenije države zapadnog svijeta i pogodio najviše njihove najrazvijenije regije. Žrtve su najprije bili stari, zatim srednja generacija pa mladi, pa djeca. Sad se okomio na glavne američke saveznice protiv Kine

Sjećam se da su nas nekoć učili da je virus nešto između bića i nebića, između živog i mrtvog, naoko jednostavna, mikroskopska čestica, ali zarazna, nepredvidiva i potencijalno vrlo opasna. Koliko vidim, ni korona nije promijenila definiciju. No ako pogledamo dosadašnji tijek pandemije u njezinu političkom i geopolitičkom kontekstu, izgleda kao da je to – ni biće ni nebiće – pravi geostrateški genij i istinski geopolitički mag.

Nimalo ne podcjenjujem opasnost od koronavirusa. U svrhu smanjenja rizika cijepila sam se u određenom trenutku, a i druge na to potičem. Ne sumnjam ni da će nove mutacije biti opasnije i zaraznije od dosadašnjih. Ipak, impresionirana sam strateškim genijem te čestice koja u nekim elementima nadilazi pamet najeminentnijih geopolitičkih trustova mozgova i najsnažnijih sigurnosnih gremija.

Delta zaskočila i Perišića

Eto, ona mala prva koronačestica precizno je skočila sa šišmiša u kineskom Wuhanu u najmoćnije i najrazvijenije države zapadnog svijeta i pogodila najviše njihove najrazvijenije regije. Prva je pala Italija s epicentrom u bogatoj Lombardiji, a ubrzo za njom sile i supersile: SAD, Francuska, Španjolska, Velika Britanija, Njemačka… Srećom, nas je taj udar na najrazvijenije, u skladu s našim rezultatima, zaobišao u širokom luku. Razvijeni je Zapad ubrzano učio kako prati ruke da spriječi širenje pandemije, a Africi ništa. Sve čisto. Kao globalno najpoznatija žrtva korone figurativno je pao i već gotovo dobivene izbore u četvrtoj je godini koronamandata izgubio bivši američki predsjednik Donald Trump. Zna čestica kad je američka izborna godina.

Najrazvijeniji su zapadni zdravstveni sustavi svijeta pred naletom tog ni bića ni nebića u prvim mjesecima prošle godine kolabirali, a Kini iz čijeg je šišmiša čestica navodno skočila na čovjeka – gotovo ništa. Manje zaraženih nego u Hrvatskoj. Rusija i Kuba izvozile su medicinske timove u pomoć Milanu i Madridu.

To ni biće ni nebiće vrlo je strukturirano biralo i svoje žrtve. Najprije je pogađalo stare i nemoćne i ljude s – komorbiditetom. Svi smo u međuvremenu naučili izgovoriti – komorbiditet, nadajući se da ga nemamo. To je kao neka bolest koja u kombinaciji s koronačesticom obično zakomplicira stvari i često proizvodi – kraj. Onda je koronačestica opako počela gađati ljude srednje dobi i bez komborbiditeta. Ali lukavo se držala nekoga svog plana: krenula je na srednju generaciju nekako tek u trenutku kad je otkriveno cjepivo i kad su počela prva cijepljenja.

Da vam olakša odluku za cijepljenje, ako se već nalazite ispod prethodne dobne granice i osjećate se zdravo. Nakon toga, takozvana delta-čestica (ili indijski virus) zbog svoje je brzine širenja navodno osobito opasna za mlade. A osobito se širi po Europi nakon što su počela otvaranja i nakon što su pomalo svi, a osobito mladi, počeli pucati po šavovima od lockdowna i policijskih satova. I tako je to ni biće ni nebiće stvorilo gotovo obvezu da se cijepe i mladi i zdravi. Uostalom, jeste li vidjeli kako je delta zaskočila Ivana Perišića?! Ima, dakako, i dalje. Alfa, koja tek nadolazi, bit će osobito opasna za djecu. I, koliko čujem, u Izraelu već obvezno cijepe osnovnoškolce.

Pružite ruku za cijepljenje!

Zanimljivo je i kako ta koronačestica zemljopisno raspoređuje svoje najsnažnije udarce. U Trumpovo doba čestica je snažno udarila na Brazil, na njegova predsjednika i Trumpova 'frenda' Jaira Bolsonara, podarivši mu čak i poseban soj virusa – takozvani brazilski. Proljetos, kad je nova Bidenova administracija počela okupljati velike demokratske države i prodemokratske države kao branu kineskom utjecaju, čestica se osobito smrtonosno okomila na Indiju, glavnu kinesku oponenticu i glavnu zapadnu saveznicu u tom dijelu svijeta. U Indiji je i nastala ta opaka i brzoprenoseća delta ili indijski virus. A ta je delta iz Indije odmah pohodila dotad već mjesecima praktički corona-free Australiju, kao i Veliku Britaniju, koja je upravo pred otvaranjem. Okomila se dakle na glavne američke saveznice protiv Kine. Angela Merkel žurno je ovih dana zatražila europsko zatvaranje prema Velikoj Britaniji. Pitanje je čini li to iz straha od uvoza britanske delte ili da udobrovolji Xija. Da ne šalje deltu u Europsku uniju.

Sigurno, novi valovi cijepljenja slijede. Ali sad kad više ni Mark Zuckerberg ne vjeruje da je virus krenuo sa šišmiša u Wuhanu, vrijeme je da se i ta čestica korone nazove pravim imenom – oružjem u globalnom biološkom ratu. Onda nekako lakše pružite i ruku za cijepljenje. 

25. travanj 2024 20:10