Komentari
StoryEditor

Vladajući prave pogreške kao i amateri u lokalnim sredinama

16. Listopad 2023.

Ovih dana svjedočimo novim prepucavanjima s dva zagrebačka brda – Pantovčaka i Gornjega grada (Banskih dvora) – o tome tko je kriv zašto nije stupio na snagu izborni zakon. Mislim da predsjednik Republike Zoran Milanović ima pravo (bez obzira na to koji motiv imao) jer je Hrvatski sabor napravio pogrešku u tekstu zakona navevši da stupa na snagu 1. listopada (predsjednik ga je potpisao 3. listopada, ali u zakonskom roku). Pa kad tako griješe valjda najjači stranački i Vladini kadrovi, nije ni čudno što slične propuste čine i male lokalne sredine.

Dakle, sličan propust napravila je Općina Petrovsko u Krapinsko-zagorskoj županiji: Visoki upravni sud (VUS) nedavno joj je ukinuo Odluku o općinskim porezima jer ju je zakasnila donijeti. Naime, donesena je na sjednici koja je održana 21. prosinca 2022., a u članku 19. propisano je njezino stupanje na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Krapinsko-zagorske županije s primjenom od 1. siječnja 2023. godine.

Nisam ni trepnuo

Na prvi pogled sve se čini u redu. Ako se do 23. prosinca Odluka objavila u Službenom glasniku, mogla je stupiti na snagu na početku ove godine. Nije mi poznato kojega je dana službeno objavljena, ali čak i da je objavljena 23. prosinca, ništavna je. Naime, u članku 42., stavku 2. Zakona o lokalnim porezima (ZLP) piše da se odluka predstavničkog tijela jedinica lokalne samouprave kojom se propisuje i uređuje plaćanje poreza na potrošnju, poreza na kuće za odmor i/ili poreza na korištenje javnih površina može mijenjati najkasnije do 15. prosinca tekuće godine, a primjenjuje se od 1. siječnja iduće godine. Podsjećam, Općinsko vijeće Petrovskog tu odluku donijelo je 21. prosinca. VUS ju je poništio zato što je kasno donesena, ali i zbog još jednog razloga zbog kojeg nisam ni trepnuo dok sam čitao presudu, sve dok nisam vidio njezino obrazloženje.

Naime, kako u njemu stoji, ona ne samo da je izmijenjena nakon propisanog roka (15. prosinca) nego je i stupila na snagu prije početka primjene, što je sve suprotno članku 42., stavku 2. ZLP-a. Dakle, trebala je stupiti na snagu od dana primjene (1. siječnja), a ne nekoliko dana ranije (primjerice, 31. prosinca ako je objavljena 23. prosinca). Moram priznati da nisam razmišljao o tome da ne može stupiti na snagu prije primjene, no, ako ništa drugo, nešto sam naučio u toj priči.

Ali ja se ne bavim tim poslom, pa se ne moram brinuti o svakom članku neke odredbe. Što je posljedica ove priče? Vraćanje na staru odluku koja je već bila suprotna Zakonu o lokalnim porezima. Naime, Općinsko vijeće Petrovskog bilo je obvezno donijeti novu odluku da bi se uskladila sa Zakonom o lokalnim porezima koji je na snazi. Kad je donesena sad već poništena odluka, u njoj je bilo navedeno da danom njezina stupanja na snagu prestaje vrijediti ona koja je prethodno bila na snazi. Ta prethodna donesena je pak prema prijašnjem Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ali kako je u međuvremenu donesen Zakon o lokalnim porezima, trebalo je sve to uskladiti prema tom propisu. Na to je Općinsko vijeće Petrovskog obvezivala i uputa Porezne uprave od 20. listopada 2022.

Gol pod prečku

Dakle, novu odluku trebalo je donijeti najkasnije do 15. prosinca jer je stara bila u suprotnosti sa zakonom. Ali budući da ju je srušio VUS, ispada da se mora primjenjivati prethodna, koja nije u skladu sa zakonom. I eto problema: naime, ta općina sada nema definirane poreze za ovu godinu.

Nažalost, sličnih protuzakonitih odluka lokalnih vlastodržaca ima dosta u Hrvatskoj, o čemu smo već pisali. Ali, kao što sam naveo, kad na državnoj razini naprave sličan banalan propust (kojim kao da je Milanoviću nabačena lopta na volej pa je zabio gol pod prečku), onda nije ni čudo što to rade u lokalnim sredinama.

 

POST SCRIPTUM

Nije samo nepoštovanje roka za donošenje odluke razlog zbog kojega je VUS poništio dokument Općinskog vijeća Petrovskog. Naime, u istom dokumentu to je tijelo sebi dalo veće ovlasti nego što mu Zakon o lokalnim porezima dopušta, što je već vrlo ozbiljan propust. Propisalo je neke poreze koje nije moglo propisati i nije jasno kako se baš nitko od mjerodavnih ili pak vijećnika nije osvrnuo na to. Kako se meni čini, nitko nije ni pročitao Zakon o lokalnim porezima nakon što ih je Porezna uprava uputila da se porezna odluka mora uskladiti s njim pa su se zato morali dogoditi takvi propusti čija je posljedica neregulirana porezna politika lokalne sredine.

09. svibanj 2024 10:45