Konferencije i edukacije
StoryEditor

G.R.I.D. Forum: Jesu li startupi preuzeli ulogu razvojnih centara i fakulteta u razvoju inovacija

19. Svibanj 2022.
G.R.I.D. FORUM: Božidar Pavlović, Dejan Iličić i Davorin Cettofoto Ratko Mavar

O ulozi startupa u razvoju inovacija na G.R.I.D. forumu pričali su Davorin Cetto CEO tvrtke Syntio i Dejan Iličić iz AI centra Lipik te Božidar Pavlović kao moderator iz udruge Cro Startup koji je rekao na početku da su startupi preuzeli ulogu razvojnih centara i fakulteta u inovacijama.

Iličić je rekao kako AI Centar umjetne inteligencije u Lipiku priprema resurse za tržište rada.

- Ideja mi je bila da ljude i tvrtke koji isto ili slično razmišljaju stavim na jedno mjesto, u HUB te da tako sakupimo ljude koji će stvarati kroz nove tehnologije u budućnosti – rekao je Iličić u uvodu.

Davorin Cetto kaže kako je njegova tvrtka u startu bila digitalna pa im transformacija nije bila potrebna. Također, naveo je kako ih je prošle godine Financial Times uvrstio u grupu najbrže rastućih tvrtki u EU, te da su otvorili urede i u Danskoj i SAD-u.

- Kompanija raste kako raste broj poslova, a kako rastu prihodi u razne procese u tvrtki treba stalno ulagati i razvijati ih – kaže Cetto i dodaje kako je njima u Syntiju jednostavnije nego drugim tvrtkama koje su više desetaka godina na tržištu kada je riječ o transformaciji i digitalizaciji.

Što se tiče ESG-a Cetto kaže kako su ove godine odlučili po prvi puta predati nefinancijsko izvješće te da je u inozemstvu, ali i kod investitora ESG jedno od prvih pitanja koje postavljaju.

'Proizvodnja' kadrova

Dejan Iličić je objasnio na koji način se u Lipiku stvaraju novi kadrovi. Rekao je kako su oni za AI centar iskoristili sve programe države te da omogućavaju svima šestomjesečno osposobljavanje za programere na koji se mogu prijaviti apsolutno svi, bez obzira na iskustvo.

- Kroz šest mjeseci zaista se može naučiti programirati ako se tome posveti, naravno uz pomoć mentora  - rekao je Iličić.

Dodao je kako u Hrvatskoj postoji sve veći broj poslodavaca koji u dogovorima s fakultetima organiziraju kolegije kako bi dobili kadrove koji su im potrebni. Cetto je također rekao kako su u potrazi za kadrovima pokrenuli i Summer School koji se do sada pokazao kao veoma uspješan i za koji je pokazan veliki interes.

Porezna politika

O ulozi države pričao je Cetto koji smatra kako država ne treba previše pomagati te da treba samo smanjiti doprinose na plaću, tražiti sinergiju između države i poduzetnika te da mora slušati a ne izlaziti s generičkim rješenjima koja ne rezultiraju s velikim inovacijama.

Što se tiče uloge države, Iličić kaže da su njima u Lipiku kod otvaranja centra puno pomogli, ali da bi bilo dobro da postoji još više programa za startupe.

17. travanj 2024 03:06