Konferencije i edukacije
StoryEditor

Kako se jedna baka snalazi u pametnom gradu?

25. Ožujak 2022.
Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog

Pametan i moderan javni gradski prijevoz, pametne ulice te mobilne aplikacije za javne pozive i natječaje samo su dio inovacija koje Grad Jastrebarsko uvodi za svoje građane. I dok se će se mlađi Jaskanci i Jaskanke brzo naviknuti na ta nova rješenja, važno je znati i kako će ih koristiti i prihvatiti i oni stariji. No, čelnici Jaske i to su imali na umu kada su osmišljavali novitete koji pomažu i olakšavaju život građanima.

Jaskanskim su umirovljenicima tako osigurani besplatni informatički tečajevi, dok se učenici mogu pohvaliti visokom razinom znanja iz područja STEM-a. Cijela Hrvatska može učiti o jaskanskom primjeru pametnog grada, a tu će priliku imati tijekom Liderove konferencije Smart Cities gdje će gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel sa stajališta jedne bake predstaviti sva jaskanska pametna rješenja.

– Grad Jastrebarsko uvijek nastoji ići u korak s vremenom i biti korak ispred, a implementacijom različitih rješenja svi smo jedni drugima zdrava konkurencija i poticaj. No, to ništa ne vrijedi ako naši građani ne prihvaćaju rješenja koja im nudimo i ne koriste ih u svakodnevnom životu – kaže Novosel.

Važan alat u svakodnevnom životu građana Jastrebarskog je i Geoportal koji nudi opsežan pregled gradskih podataka, a oni putem njega mogu vrlo lako pretraživati baze i prijavljivati probleme. Uz pregled svih tih podataka, poput registra nekretnina, prostornih planova i investicija, građani će uskoro imati i potpun uvid u poslovanje Grada, financije i transakcije.

O svemu tomu bit će riječi na konferenciji Smart Cities koja će se održati u srijedu, 6. travnja 2022., uživo na Zagrebačkom velesajmu, gdje će čelni ljudi hrvatskih gradova predstaviti nove pametne projekte, otvorene natječaje i buduće planove. Pridružite nam se na konferenciji uz prethodnu prijavu.

26. travanj 2024 21:10