Konferencije i edukacije
StoryEditor

[Konferencija 48 sati] Ivan Malenica: Uskoro baza podataka s relevantnim podacima za sve gradove i općine

24. Studeni 2022.
14. susret gradonačelnika i poduzetnika. Ivan Malenicafoto Ratko Mavar

Pišu: Goran Litvan i Kata Pranić

Nakon sinoćnjeg otvaranja konferencije, danas je započeo program konferencije 14. susreta gradonačelnika i poduzetnika 48 sati u organizaciji Lidera i Udruge gradova u Falkensteiner Punta Skala Resortu u Zadru. Na skupu je prisutno četiristotinjak gradonačelnika i poduzetnika, a bit će riječi o upravljanju imovinom gradova, budžetiranju, digitalizaciji, pametnom upravljanju gradovima održivom urbanom razvoju, klimatskoj neutralnosti i energetskim izazovima.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica pozdravio je poduzetnike, gradonačelnike i druge predstavnike gradova u ime predsjednika Vlade Andraja Plenkovića, koji će sutra i sam videovezom sudjelovati na skupu gradonačelnika i poduzetnika.

Bez poduzetnika nema lokalne samouprave, a bez lokalne samouprave ne mogu ni poduzetnici, rekao je Malenica, naglasivši da su ovakvi skupovi izuzetno korisni zbog razmjenjivanja iskustava i dijaloga.

Posebno je istaknuo digitalizaciju i zelenu tranziciju, što su ujedno i središnje teme 14. konferencije 48 sati. Za taj dio, zajedno s energetikom i vodnim gospodarstvom, u Nacionalnom programu oporavka i otpornosti osigurano je 17 milijardi kuna. A tu je i bogat energetski paket kao odgovor na energetsku krizu, čime je, među ostalim, cijeli javni sektor prebačen na niže cijene električne energije, kakvu plaćaju i kućanstva.

Pozdravio je digitalizaciju gradova ‘u oba smjera‘ – i unutar sustava i prema građanima, a spomenuo je i Vladinu uredbu o digitalizaciju uredskog poslovanja.

Malenica je govorio i o projektu njegovog ministarstva o optimalizaciji sustava jedinica lokalne samouprave. Upravo je u tijeku, u suradnji s Ericsonom Nikolom Teslom, izrada baze podataka koja će biti dostupna svim gradovima i općinama, u kojoj će biti vidljivi svi podaci o svakom JLS-u relevantni za razvoj.

Na kraju je pozvao predstavnike JLS-ova na sudjelovanje u projektu funkcionalne suradnje gradova i općina. Za spajanje komunalnih i drugih javnih djelatnosti preko granica općina i gradova država je osigurala 100 milijuna kuna, podsjetio je Malenica.

19. travanj 2024 13:20