Konferencije i edukacije
StoryEditor

Započela Liderova konferencija Smart Cities

06. Travanj 2022.
SMART CITIES 2022, Darko Šiškofoto Ratko Mavar

– Gradonačelnici, načelnici i njihovi partneri imaju zadatak održati svoje planove pametnih rješenja uz sve nove izazove koji se pojavljuju. U pozadini su inflacija, punjenje proračuna, pražnjenje proračuna. Vjerojatno već imate probleme s određivanjem cijena za vaše projekte koje ugovarate. S druge strane, ono što možda nije u ovom trenutku toliko izraženo, jest nedostatak čipova koji mogu odužiti te planove – rekao je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, u uvodu Liderove konferencije Smart Cities koja se danas održava na Zagrebačkom velesajmu.

– No, kako smo na ranijim skupovima govorili, mi smo majstori fleksibilnosti i improvizacija te se sada možda gradonačelnici bolje snalaze nego što je to slučaj kod kolega u drugim uređenijim društvima – dodao je Šajatović pozdravljajući prisutne.

Publiku je pozdravio i Darko Šiško, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, domaćina konferencije, ističući da Zagreb ‘snažno podržava razvoj pametnih rješenja, kako za građane, gospodarstvo i civilno društvo, tako i cjelokupnog sustava pametnih gradova‘.

Holger Haibach, direktor za Hrvatsku i Sloveniju u Zakladi Konrad Adenauer, na početku konferencije istaknuo je da su pametni gradovi jedna od najvažnijih ekonomskih debata.

– Pandemija nas je potaknula da sve brže napredujemo u digitalizaciji. Snalazili smo se najbolje kako smo znali. Prošle godine smo u Zakladi radili anketu i otkrili da se mnogo toga u hrvatskim gradovima poboljšalo, ali još uvijek ima puno mjesta za napredak – rekao je Haibach.

– No, nedavni događaji su također pokazali da pazimo kako koristimo te usluge i kako se zaštititi jer sve što je napravljeno na računalu može se hakirati. Također, ne smijemo se previše oslanjati na druge. Zato moramo biti sigurni, održivi i autonomni – dodao je Haibach.

U nastavku konferenciji, u raspravi o inovacijama sudjelovat će gradonačelnici Neven Bosilj (Varaždin), Marko Filipović (Rijeka), Damir Mandić (Karlovac) i Željko Turk (Zaprešić i Udruga gradova) predstavit će nove projekte te primjere upravljanja gradovima i inovacijama.

Kako pametna rješenja funkcioniraju u praksi i kako do održivog razvoja urbanih sredina otkrit će u nastavku gradonačelnici Marin Gregorović (Cres), Petra Škrobot (Samobor), Loris Peršurić (Poreč), Svete Dario Zurovec (Sveta Nedelja) te Zvonimir Novosel (Jastrebarsko).

Kao inozemni primjer, gradska vijećnica španjolskog grada Bilbaa Oihane Aguirregoitia predstavit će pametna rješenja zahvaljujući kojima je Bilbao svrstan među top 10 ‘najpametnijih’ svjetskih gradova.

16. travanj 2024 07:06