Korona i biznis
StoryEditor

HZJZ objavio preporuke za hotele, iznajmljivače, kampove i marine

12. Svibanj 2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za rad hotela i iznajmljivača, kao kampova i marina, a uz niz općih pravila o fizičkoj udaljenosti od 1,5 metar, higijenskim i zaštitnim mjerama, tu su i pravila za recepcije, bazene, itd. 

Preporuke za hotele i iznajmljivače sadrže niz općih pravila i uvjeta za te prostore, prije svega pridržavanja mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metara u odnosu na druge posjetitelje, izuzev ako se radi o članovima iste obitelji ili skupine. 

Kod kampova i marina se preciznije razrađuje da poštovanje fizičke udaljenosti od 1,5 metara na cijelom prostoru kampa/marine (na recepciji, stolovi u ugostiteljskim objektima, na plažama npr. ležaljke, suncobrani, u redovima za čekanje pred barovima, trgovinama, kioscima, hladnjacima za sladoled i sl.). U svim prostorima u kojima postoje sjedeća mjesta ili ležaljke ili suncobrani treba ih rasporedit na način da su jedni od drugih udaljeni 1,5 metar, a potrebno je poštovati pravila maksimalnog broja dozvoljenih osoba u u zatvorenim prostorima (objektima, službenom vozilu kampa/marine, djece u mini klubovima, sportsko-rekreacijskim sadržajima i sl.) sukladno definiranim kriterijima, precizira se za kampove/marine. 

 

Dezinfekcijska sredstva, jednokratni papirnati ručnici, vidljive obavijesti

Hotelima, kampovima i marinama preporuča se na ulazima u hotelske ili zatvorene prostore (npr. predvorja, recepcije, sportsko-rekreacijske sadržaje, putove za plaćanja i sl.) te radne prostore za zaposlenike postaviti dovoljno dozatora s dezinfekcijskim sredstvom, osigurati zaštitnu opremu za zaposlenike koji ulaze u sobe gostiju (npr. spremačica i sl), osigurati dostatnu količinu jednokratnih papirnatih ručnika, ostalih jednokratnih materijala, sredstava i opreme za čišćenje, pranje i dezinfekciju, itd. 

Potrebne su i vidljive obavijesti i informiranje gostiju o higijenskim postupcima, mjerama zaštite, možda im staviti informativni letak u smještajnoj jedinici ili ga dati prilikom prijave u kamp/marinu, kao i broj telefona odgovorne osobe koja dalje preuzima kontakt prema zdravstvenim ustanovama u slučaju sumnje na Covid, itd.

Recepcije - prijava/odjava u manje od 15 minuta...

Pravila su propisana i za recepcije, predvorja i ostale javne prostore, koje treba redovito prozračivati, učestalo dezinficirati recepciju (npr. svakih sat vremena, a prostor prijema i odjave gostiju i učestalije).  

I na recepciji treba održavati fizičku udaljenost te smanjiti duljinu prijave/odjave ispod 15 minuta (što je definicija bliskog kontakta), a ako to nije moguće postaviti pregrade (od pleksiglasa ili sl.), predlažu epidemiolozi. 

Preporuča se i primjena tehnologije, odnosno potencira obavljanja check-ina online/booking i prijava od kuće, uz opciju pronalaženja mogućnosti direktne prijave gosta na eVisitor, kao i primjena beskontaktnog ili plaćanja predračunom, samoskeniranje dokumenata i sl.

Također se savjetuje gostima da najave svoju odjavu odnosno check-out, kako bi im se mogao pripremiti račun i izbjeći zadržavanje na recepciji, kao i da mjenjačke poslove i podizanje gotovine ako je moguće obavljaju na bankomatima.

Preporuča se i da se u dizalima postave sigurnosne upute, uključujući i maksimalan broj gostiju ispred i u dizalu.

Sušače ruku zamijeniti papirnatim ručnicima

Epidemiolozi traže i pojačano čišćenje javnih sanitarnih prostora (bar svaka dva sata, a po potrebi i češće), kao i ograničenje istovremenog korištenja sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim sanitarnim uvjetima, itd. 

Uz redovite provjere uređaja za sapun i dezinfekcijska sredstva, preporuka je i da se sušači za ruke zamijene jednokratnim papirnatim ručnicima.

HZJZ ističe i potrebu dezinfekcije stolova i opreme u business centrima/konferencijskim prostorima, kao i pridržavanja fizičke udaljenosti u tim prostorima, korištenje dječjih sadržaja, trgovina i ugostiteljskih objekata sukladno preporukama za te sadržaje i objekte koje su već objavljene.

Ipak su preporuke za ugostiteljske objekte unutar kampova ili marina detaljnije razrađene, od organizacije rada, ograničenja ukupnog broja posjetitelja, pripreme hrane, posluživanja na terasama, drive-ina, itd. 

Čišćenje soba, zamjena posteljine i ručnika...

Posebnim je preporukama za smještajne jedinice u hotelima omogućeno da se frekcencije čišćenja i zamjene posteljine i ručnika prilagodi zahtjevima gostiju, npr. samo prilikom dolaska/odlaska, ili sl. 

Sve površine i predmete koje gosti koriste, od namještaja do telefona i daljinskih upravljača, treba očistiti, a čišćenju kupaonice posvetiti posebnu pozornost prilikom smjene gostiju, uvijek se mora odvajati čista i prljava posteljina i ručnici. 

Ako je moguće, organizirati dvosmjenski rad

Posebne se preporuke odnose na osoblje hotela, među kojima su i opće zaštitne mjere, kao što su izbjegavanje bliskog kontakta s osobama sa simptomima povišene temperature, kašlja i/ili otežanog disanja, izbjegavanja rukovanja i bliskog razgovora, održavanja socijalne distance, pranje ruku ili korištenje dezificijensa, dnevno mjerenje tjelesne temperature, itd. 

Također se preporuča, ako je moguće, organiziranje dvosmjenskog rada, uz sat vremena razmaka između dvije smjene kako bi se obavilo čišćenje i dezinfekcija površina.

Kampovima i marinama se preporuča da rade sa smanjenim brojem osoblja (po potrebi, ovisno o zauzeću), kao i da se osoblje podijeli u smjene te da se ne susreće na izmjeni smjene. 

Održavanje bazena, ventilacije, bez vlažnih sauna...

Preporuke vezano za tehničku službu i održavanje je uobičajeno održavanje higijenskih uvjeta bazenske vode, uz moguću primjenu maksimalnih dozvoljenih koncentracija klora. 

Treba provjeravati opremu za pranje posuđa i rublja, a kod klima i uređaja za grijanje i ventilaciju (HVAC) posebnu pažnju posvetiti provjeravanju stanja filtera i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru, kao i provjeriti pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju, izmjenu zraka i odvlaživanje natkrivenih bazena. Preporuča se pojačana ventilacija hotelskih prostora npr. povećanjem broja ventilacija, povećanjem postotka vanjskog zraka koji cirkulira u sustav.

Na bazenima i plažama treba odvojiti ležaljke da se osigura udaljenost u odnosu na druge, osim ako se radi o članovima iste obitelji, te ih dezinficirati nekoliko puta dnevno, a obavezno ako je jedan gost više ne koristi, a drugi to želi. Za korištenje wellnessa i saune preporuča se ograničenje broja osoba, posebice u zatvorenim objektima i prostorima, u skladu s raspoloživim prostorom.

Preporuka je epidemiologa i da se van funkcije stave sve vlažne saune, a da se nastave koristiti suhe, kao npr. finska sauna.

Dolazak suradnih djelatnika, npr. majstora, kurira, dostavljača, treba organizirati uz telefonsku najavu i mjerenje temperature prije dolaska.

HZJZ je uz ostalo objavio i preporuke za turističke agencije, koje se odnose kako na same poslovnice te zaštitu djelatnika i stranaka i na prijevoz putnika u organizaciji agencije autobusima, osobnim vozilima ili kombijima, izlete turističkim brodovima, kao i na voditelje putovanja i turističke vodiče. 

20. travanj 2024 12:21