Korona i biznis
StoryEditor

Zakupcima državnih nekretnina Ministarstvo državne imovine donijelo je niz mjera za pomoć u krizi

20. Travanj 2020.
šteta od potresa
Ministarstvo državne imovine donijelo mjere za korisnike stanova i garaža u Zagrebu i zakupnike poslovnih prostora i kampova u vlasništvu RH

Pandemija COVID – 19 uzrokovala je ozbiljnu javnozdravstvenu krizu koja je ostavila, još uvijek, nesagledive posljedice na građane, društvo i gospodarstvo u cjelini, kao i potres koji je zadesio Zagreb 22. ožujka 2020. godine.

Upravo zbog toga je Ministarstvo državne imovine donijelo mjere koje bi mogle ublažiti posljedice uzrokovane pandemijom i potresom, a sve s ciljem da se pomogne korisnicima nekretnina u vlasništvu RH kako bi zajedničkim naporima što bezbolnije prebrodili trenutnu krizu, a poslodavcima olakšali poslovanje.

Korisnici stanova i garaža u Zagrebu

Korisnici koji su u najmu stana ili zakupu garaže u Zagrebu, a kojima je uslijed potresa došlo do oštećenja nekretnine te je ona neuporabljiva, imaju dvije mogućnosti:

  1. Ako je došlo do oštećenja stana ili garaže koju koriste, a više ih ne žele koristiti, trebaju se u roku od 15 dana javiti Ministarstvu putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresuMinistarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb - kako bi se dogovorio termin primopredaje nekretnine i otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine.
  2. ako se zbog potresa stan ili garaža trenutno ne mogu koristiti, ali nakon sanacije korisnisi i dalje žele koristiti nekretninu radi mogućeg otpisa potraživanja po računu za travanj 2020. godine, potrebno je ispuniti obrazac, koji se može pronaći na web stranicama Ministarstva, i dostaviti ga u roku od 15 dana na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb.

Osim ispunjenog obrasca, potrebno je dostaviti najviše 4 fotografija stana ili garaže od kojih jedna obavezno mora prikazivati naljepnicu o oštećenju nekretnine ili drugi dokaz ovlaštenog statičara da nekretnina nije za korištenje odnosno da je neuporabljiva do daljnjega.

Ako korisnici dostave popunjeni obrazac u roku od 15 dana, do očevida nekretnine nisu dužni platiti ispostavljeni račun za travanj 2020. godine.

Detalje možete pronaći na ovoj poveznici.

Zakupnici poslovnih prostora

Ministarstvo državne imovine donijelo je dvije mjere za zakupnike koji imaju problema u poslovanju uslijed potresa, kao i za zakupnike koji imaju problema uslijed epidemije koronavirusa COVID-19.

Problemi u poslovanju uslijed potresa

Zakupnici poslovnih prostora, a kojima je uslijed potresa došlo do oštećenja nekretnine te je ona neuporabljiva imaju dvije mogućnosti:

  1. Ako je uslijed potresa došlo do oštećenja poslovnog prostora kojeg koriste te ga više ne žele koristiti, potrebno je u roku od 15 dana kontaktirati Ministarstvo na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb, kako bi se dogovorio termin primopredaje poslovnog prostora i otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine.
  2. Ako se zbog potresa poslovni prostor ne može trenutno koristiti, ali ga nakon sanacije štete zakupnici žele i dalje koristiti, radi mogućeg otpisa potraživanja po računu za travanj 2020. godine, potrebno je ispuniti obrazac i dostaviti ga u roku od 15 dana na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb.


Uz obrazac, koji se može pronaći na stranicama Ministarstva, zakupnici su dužni dostaviti najviše do 4 fotografije poslovnog prostora, od kojih jedna obavezno mora biti fotografija naljepnice o oštećenju nekretnine ili drugi dokaz ovlaštenog statičara da poslovni prostor nije za korištenje odnosno da je neuporabljiv do daljnjega.

Ako se očevidom utvrdi da poslovni prostor trenutno nije za korištenje i ako se utvrdi da su zakupnici sačuvali radna mjesta, izvršit će se otpis potraživanja po ispostavljenom računu za travanj 2020. godine.

Ako dostave popunjeni obrazac u roku od 15 dana, do očevida predmetnog poslovnog prostora nisu dužni platiti ispostavljeni račun za travanj 2020. godine.

Problemi u poslovanju uslijed epidemije korona virusa COVID-19

Kao mjeru pomoći gospodarstvu u borbi s posljedicama utjecaja epidemije koronavirusa COVID-19, Ministarstvo je 18. ožujka 2020. godine donijelo Odluku o odgodi plaćanja zakupnine i naknade za korištenje za poslovne prostore kojom je plaćanje zakupnine odgođeno za prva tri mjeseca u odnosu na rok plaćanja počevši od 01. ožujka 2020. godine.

Za vrijeme trajanja ove Odluke neće se obračunavati zakonske zatezne kamate, neće se primjenjivati mjere prisilne naplate niti će se raskidati Ugovori o zakupu.

Ako sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u poslovnom prostoru zakupnici ne obavljaju djelatnost i više ne žele koristiti poslovni prostor u vlasništvu Republike Hrvatske, potrebno je u roku od 15 dana kontaktirati Ministarstvo kako bi se dogovorio termin primopredaje poslovnog prostora i otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine.

Ako sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u poslovnom prostoru zakupnici ne obavljaju djelatnost, ali se poslovnim prostorom žele nastaviti koristiti nakon što navedena Odluka prestane važiti ili ako odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske nije obustavljen rad za njihovu djelatnost, ali imaju pad prihoda poslovanja, potrebno je ispuniti obrazac i dostaviti ga u roku od 15 dana Ministarstvu.

Obrazac i svi ostali detalji nalaze se na stranicama Ministarstva državne imovine.

Zakupnici kampova - Odluka o smanjenju promjenjivog dijela zakupnine

Kao mjera pomoći gospodarstvu u borbi s posljedicama utjecaja pandemije COVID-19 zakupnicima kampova koji su s Ministarstvom državne imovine sklopili Ugovor o zakupu promjenjivi dio koncesijske naknade za 2020. godinu iznosi 1 kunu po četvornom metru.

Odluku u cijelosti možete pročitati ovdje.

26. travanj 2024 02:17