Kripto
StoryEditor

Američko ministarstvo financija sankcionira ethereum alat za prikrivanje transakcija

09. Kolovoz 2022.

Ured za kontrolu inozemne imovine (OFAC) američkog Ministarstva financija dodao je popularni alat za 'miješanje' ethereuma na svoj sankcionirani popis. Objava na web stranici riznice potvrđuje da su web stranica protokola i pripadajući pametni ugovori sada blokirani. 

- Ministarstvo financija sankcionira Tornado Cash, virtualni valutni mikser koji pere prihode od kibernetičkih kriminalaca, uključujući one počinjene nad žrtvama u Sjedinjenim Državama. Unatoč uvjeravanjima javnosti u suprotnom, Tornado Cash u više navrata nije uspio uvesti učinkovite kontrole osmišljene kako bi ga spriječili da redovito pere sredstva za zlonamjerne kibernetičke aktere i bez osnovnih mjera za rješavanje njegovih rizika.

Ministarstvo financija nastavit će agresivno poduzimati akcije protiv miksera koji peru virtualnu valutu za kriminalce i one koji im pomažu – izjavio je podtajnik Ministarstva financija za terorizam Brian E. Nelson.

U priopćenju za javnost također se tvrdi da je protokol korišten 'za pranje virtualne valute' vrijedne više od sedam milijardi dolara od svog stvaranja 2019. godine. Prema podacima Dune Analyticsa koje je prikupio @poma, Tornado Cash je zabilježio 7,6 milijardi dolara volumena, što sugerira da ministarstvo možda klasificira sve prethodne transakcije kao pokušaje pranja sredstva.

Državni tajnik Anthony Blinken također je objavio navod o zabrani, uključujući sumnjivu tvrdnju da je Tornado Cash bio hakerska skupina koju sponzorira Sjeverna Koreja. Dodao je kako će vlada nastaviti agresivno provoditi akcije protiv valutnih miksera koji peru virtualnu valutu za kriminalce.

Popularan među hakerima

Tornado Cash popularna je aplikacija koja korisnicima ethereuma omogućuje prikrivanje transakcija kako bi sačuvali svoju privatnost. Omogućuje korisnicima polaganje kriptovaluta na pametne ugovore, a zatim njihovo povlačenje s nove adrese kako bi njihova aktivnost na lancu otežala praćenje. Tornado Cash postao je stup ethereum ekosustava za mnoge korisnike, ali je također stekao slavu zbog svoje popularnosti među hakerima.

Kad god se na ethereumu dogodi DeFi hack, lopovi obično koriste Tornado Cash kako bi prikrili svoje tragove i pobjegli s ukradenim sredstvima. Više od milijardu dolara nezakonitih sredstava usmjereno je kroz protokol tijekom prošle godine, uključujući dio od 550 milijuna dolara ukradenih u rekordnom napadu na Ronin bridge Axie Infinitya u ožujku.

Tornado Cash izazvao je kontroverzu u zajednici u travnju kada je objavio da je počeo koristiti Chainalysis oracle za blokiranje adresa koje je sankcionirao OFAC.

- Održavanje financijske privatnosti ključno je za očuvanje naše slobode, međutim, ne bi trebalo ići po cijenu nepoštivanja – izjavili su tada iz Tornado Casha, podižući pitanja o stupnju decentralizacije.

OFAC je u prošlosti izdao nekoliko sankcija povezanih s kriptom, ali ova je značajna po tome što cilja protokol, a ne samo frontend web stranice. Popis blokiranih adresa uključuje proxy adresu, ugovor o depozitu 10 ethera, 100 ethera i ugovor o depozitu od 100 dai-a, između ostalog.

18. travanj 2024 00:31