Kripto
StoryEditor

Američko ministarstvo pravosuđa optužuje kripto mjenjačnicu KuCoin za kršenje zakona

27. Ožujak 2024.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a podiglo je optužnicu protiv kripto mjenjačnice KuCoin i dvojice osnivača zbog vođenja nelicenciranog posla prijenosa novca i kršenja Zakona o bankovnoj tajnosti.

U priopćenju od 26. ožujka, Ministarstvo pravosuđa SAD-a reklo je da su osnivači KuCoina Chun Gan i Ke Tang namjerno propustili održati program protiv pranja novca na burzi, što je dovelo do korištenja platforme za pranje novca i financiranje terorizma.

- KuCoin i njegovi osnivači namjerno su nastojali prikriti činjenicu da znatan broj američkih korisnika trguje na KuCoinovoj platformi - rekao je američki državni odvjetnik Damian Williams.

KuCoin je navodno iskoristio svoju pozamašnu bazu klijenata u SAD-u kako bi postao jedna od najvećih svjetskih kripto mjenjačnica, s milijardama dolara dnevnog trgovanja i bilijunima dolara godišnjeg volumena trgovanja, navodi DOJ.

- Propustom da provedu čak ni osnovne politike protiv pranja novca, optuženi su dopustili KuCoinu da djeluje u sjeni financijskih tržišta i da se koristi kao utočište za nezakonito pranje novca - dodao je Williams.

Kaznene prijave DOJ-a najavljene su paralelno s građanskim ovršnim slučajem Komisije za trgovinu ročnicama SAD-a (CFTC), koja je 26. ožujka optužila KuCoin za višestruka kršenja Zakona o robnoj burzi (CEA) i propisa CFTC-a.

Prema Ministarstvu pravosuđa, KuCoin je primio više od 5 milijardi dolara i poslao više od 4 milijarde dolara sumnjivih i kriminalnih sredstava.

Gan i Tang pokrenuli su KuCoin 2017. Prema web stranici, operativno sjedište KuCoina bilo je na Sejšelima. Dvojica osnivača, kineski državljani, ostali su na slobodi u vrijeme objave.

Američki dužnosnici pokrenuli su slične kaznene prijave protiv kripto mjenjačnica i njihovih direktora. 28. ožujka bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried bit će osuđen nakon što je osuđen za sedam kaznenih djela. Očekuje se također i da će bivši CEO-u Binancea Changpeng Zhao dočekati presudu suda 30. travnja.

26. travanj 2024 14:24