Kripto
StoryEditor

Bitcoin vjerojatno neće dosegnuti milijun dolara u sljedećih 90 dana, ali hiperinflacija je izgledna

04. Svibanj 2023.
foto Shutterstock

Bivši CTO Coinbasea Balaji Srinivasan povukao se iz svoje glasovite bitcoin oklade od milijun dolara. Međutim, investitor ostaje pri svojoj tezi da je američki dolar na putu hiperinflacije, naglašavajući da gospodarstvo neće doživjeti ‘soft landing‘ koji obećava predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell

U tweetu u utorak, Balaji je objavio da je uzajamno pristao unaprijed riješiti svoju okladu o cijeni bitcoina. Pružio je on-chain dokaz o tri isplate od 500.000 dolara, uključujući jednu Medlocku (drugoj ugovornoj strani oklade), drugu dobrotvornoj organizaciji Give Direct i još jednu za razvoj Bitcoin Core Developmenta.

To je 50 posto više nego što se bivši tehnički direktor morao obvezati i dolazi 46 dana prije roka. Govoreći na konferenciji Consensus 2023. prošlog tjedna, dodijelio je otprilike 10 posto vjerojatnosti svom predviđanju financijske nesreće.

- Razlog zbog kojeg sam to učinio bio je taj što vjerujem u javno dobro, ali nažalost ne možemo se više osloniti na javni sektor da nam kaže kada nešto nije u redu. Stoga sam potrošio vlastiti novac kako bih poslao uvjerljivo skup signal da nešto nije u redu s ekonomijom – napisao je Balaji.

U priloženom videu investitor je objasnio da se financijska previranja mogu dogoditi brzo i bez upozorenja regulatora ili vlade. Na primjer, bivši predsjednik Feda Ben Bernanke rekao je da bi gospodarstvo moglo dočekati ‘blagu recesiju‘ u travnju 2008., samo pet mjeseci prije službenog početka velike financijske krize. 

Isto tako, Federalnim rezervama trebalo je samo dva dana da ubrizgaju 300 milijardi dolara u ekonomiju nakon raspada Sillicon Valley banke i dva tjedna da 500 milijardi dolara depozita komercijalnih banaka izađe iz bankarskog sustava.

Prema Balajievim riječima, više područja ekonomije već graniči s raspadom. Javni dug SAD-a brzo raste, većina američkih banaka sada je blizu insolventnosti, a imovina koju drže propale banke sada je usporediva s vrijednošću iz 2008. 

Nadalje, obveznice su 2022. pretrpjele najgoru godinu ikada, koje su u velikoj mjeri kupile banke i osiguravajuća društva. Dug za studentske kredite i dug po kreditnim karticama također su na najvišim razinama i iznose 180 milijardi dolara, odnosno 960 milijardi dolara.

Balaji također vjeruje da države smanjuju svoje dolarske rezerve velikom brzinom, ponavljajući stajališta koja je prošlog mjeseca objavio suosnivač BitMEX-a Arthur Hayes da bi dolar mogao biti na putu da izgubi svoj status globalne rezervne valute.

- Ako vjerujete da postoji velika vjerojatnost da će ove istodobne ekonomske krize uzrokovati  masivno tiskanje novaca za 90 dana, 900 dana ili čak 90 mjeseci, onda očekujete neku vrstu neispunjavanja obveza i očekujete fiat krizu - napisao je Balaji na svojoj stranici.

29. travanj 2024 11:59