Kripto
StoryEditor

BlackRockova stopa uspješnosti ETF-a kod SEC-a je 575 prema jedan, što će biti s bitcoin ETF-om?

23. Lipanj 2023.

Najveći svjetski upravitelj imovinom napravio je ogroman korak prema svom sudjelovanju u kripto industriji ovog tjedna podnošenjem zahtjeva za bitcoin spot ETF američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC).

Budući da je toliko prethodnih zahtjeva za takav proizvod drugih tvrtki prije propalo, zajednica se s pravom pita čini li se da je pokušaj BlackRocka osuđen na propast od samog početka. Međutim, uspješnost BlackRocka sa SEC-om do sada je bila prilično neusporediva.

Povijest se ponavlja, ali za koju stranu?

Pandemija, promjene monetarnih politika središnjih banaka koje su uslijedile i rast cijene bitcoina u 2020. i 2021. promijenili su igru na način koji je vrlo mali broj ljudi bio dovoljno hrabar da uopće zamisli. Brojne institucije počele su ozbiljnije gledati prema industriji kriptovaluta, a posebno bitcoinu.

Tada se gotovo očekivalo da će nova institucija ili bogati pojedinačni investitor najaviti kupnju bitcoina na tjednoj bazi. BlackRock je, unatoč tome što je isprva oklijevao, započeo s manjim ulaganjima putem CME-a, kao i ohrabrujućim komentarima nekih svojih rukovoditelja.

Iako su mnoge institucije odustale tijekom bear marketa 2022., posebno nakon velikih kolapsa poput terre i FTX-a, BlackRock je udvostručio svoj interes s nekoliko inicijativa, uključujući blockchain ETF u Europi.

Međutim, u lipnju 2023. BlackRock je u trenutku najveće regulatorne neizvjesnosti, nakon tužbi SEC-a protiv Binancea i Coinbasea, podnio zahtjev za bitcoin spot ETF u SAD-u zajedno s Coinbaseom, koji će biti skrbnik za sredstva.

Taj potez odmah je pozitivno utjecao na bitcoin i njegovu cijenu, koja je skočila za više od dvije tisuće dolara u prvih nekoliko dana nakon podnošenja prijave. Dugoročne posljedice mogle bi biti još korisnije za cijelu industriju ako se odobri ETF.

Prema Ericu Balchunasu, Bloombergovom višem analitičaru ETF-a, šanse su prilično velike, barem povijesno gledano. BlackRock ima nevjerojatnu stopu uspjeha kada je riječ o svojim ETF zahtjevima sa SEC-om, 575 odobrenih protiv samo jednog odbijenog.

Nadalje, SEC je navodno odbio taj zahtjev za aktivni ETF jer nije zahtijevao od sudionika da svakodnevno objavljuju svoja ulaganja.

Što je s bitcoin ETF-om u SAD-u?

Iako je SEC dao zeleno svjetlo za nekoliko bitcoin futures ETF-ova, odbio je brojne zahtjeve za spot ETF. Zapravo, neprestana poricanja potaknula su Grayscale, koji pokušava pretvoriti svoj vodeći bitcoin investicijski proizvod u ETF, da tuži regulatora.

Obrazloženje agencije uvijek je bilo isto, tvrdeći da predloženi ETF-ovi ne pokazuju kako će spriječiti manipuliranje tržištem i prijevare.

Osim toga, SEC je sada krenuo na više kripto mjenjačnica i kriptovaluta, tvrdeći da su većina ‘neregistrirani vrijednosni papiri‘. Ipak, čak je i njegov skeptični predsjednik, Gary Gensler, u prošlosti priznao da je bitcoin roba (commodity).

U svakom slučaju, BlackRockovo vrijeme podnošenje zahtijeva je prilično intrigantno, s obzirom na opći negativan stav SEC-a prema industriji. Budući da je jedan od najutjecajnijih financijskih igrača, postavlja se pitanje zna li BlackRock nešto što cjelokupna industrija ne zna, a što će mu pomoći da nastavi sa svojom spektakularnom stopom uspjeha ili će zabilježiti svoj drugi odbijeni ETF zahtjev.

28. travanj 2024 12:34