Kripto
StoryEditor

Bliži se ethereumov prelazak na proof-of-stake

12. Kolovoz 2022.
Ethereum ETH cryptocurrency

Dugo očekivana nadogradnja ethereuma poznata kao Merge, mogla bi se dogoditi prije nego što se  očekivalo, 15. ili 16. rujna, prema istaknutom članu ethereum zajednice.

Prvotno se očekivalo da će se nadogradnja, kojom će se dovršiti prelazak ethereuma na mehanizam konsenzusa proof-of-stake, održati 19. rujna ili oko tog datuma.

No, Anthony Sassano, neovisni 'ethereum edukator', koji je suosnivač istraživačke web stranice Ethereum EthHub, rekao je u četvrtak na Twitteru da je merge ethereum mainneta uvjetno zakazan za oko 15./16. rujna.

Dodao je da su vijesti došle iz razgovora s temeljnim programerima ethereuma.

Ostala su još dva koraka dok ethereum ne dovrši svoju nadogradnju, poznata kao 'Bellatrix' i 'Paris'. Tijekom poziva programeri su rekli da će se Bellatrix održati  6. rujna.

Završni dio nadogradnje, dogodit će se kada ethereumov hashrate (mjera računalne snage mreže) dosegne određenu razinu. To se trenutno očekuje 15. rujna.

Ali to bi se moglo promijeniti u narednim danima i tjednima, budući da hashrate mreže nije konstantan i mogao bi se s vremenom povećati ili smanjiti.

Nadogradnja ethereuma na ETH 2.0 znači da će ethereum, umjesto proof-of-work blockchaina, funkcionirati po principu proof-of-stakea.

To će eliminirati potrebu za rudarenjem. Validatori će zauzeti svoje mjesto i zaštititi mrežu zaključavanjem izvorne kriptovalute, ethera.

Očekuje se da će ova dugo očekivana promjena učiniti vodeći blockchain pametnih ugovora bržim, skalabilnijim i mnogo energetski učinkovitijim. Na konferenciji Ethereum Community u Francuskoj u srpnju, suosnivač ethereuma Vitalik Buterin rekao je da će sljedeće nadogradnje mreže biti 'izvrsne' za decentralizaciju.

Očekuje se da će promjena imati i deflacijski utjecaj na ether, budući da će manja stopa izdavanja usporiti stopu povećanje ponude. A ako se rast ponude uspori dok potražnja raste, to bi se moglo pokazati korisnim za ulagače u drugu najveću kriptovalutu.

Ne čudi činjenica da kako se nadogradnja približava, cijena ethera je porasla više od ostatka kripto tržišta. U vrijeme pisanja ovog teksta 1 ether trgovao je za 1.892 dolara, što je porast od 16,7 posto u prošlom tjednu.

20. travanj 2024 02:19