Kripto
StoryEditor

Brazilski CBDC navodno bi mogao dopustiti vladi da zamrzne ili manipulira računima korisnika

12. Srpanj 2023.
foto Shutterstock

Brazil već neko vrijeme razvija CBDC. Ako sve bude išlo po planu, digitalni Real bit će predstavljen u 2024. godini.

Jednom pokrenut, podržao bi plaćanja malih vrijednosti za sve koji su skloni korištenju, podupirući plaćanje sredstvima na bankovnim računima korisnika.

Planiranje unaprijed

Međutim, brazilski CBDC ne bi ometao druge načine plaćanja uobičajene u Brazilu, kao što je Pix.

Prema riječima glasnogovornika brazilske vlade, odluka o nastavku projekta CBDC-a donesena je kako bi se otvorili novi putovi za tehnološko poboljšanje. Digitalni Real također bi potencijalno mogao smanjiti troškove kredita i drugih financijskih proizvoda usmjerenih na klijente, što bi bankama omogućilo da dosegnu širu bazu klijenata.

- To bi moglo smanjiti troškove kredita, troškove poboljšanja povrata ulaganja. Postoji veliki potencijal za nove pružatelje usluga, fintech, demokratizaciju pristupa tržištu i pružanje novih usluga – tvrde iz brazilske vlade.

Nažalost, trenutna iteracija brazilskog CBDC-a sadrži neki zanimljiv kod koji bi vladi mogao omogućiti izravno ometanje novčanika korisnika.

Mogući napad na privatnost

Iako zagovornika CBDC-a ne nedostaje, mnogi u tehnološkoj sferi već dugo sumnjaju u digitalne valute koje podržava vlada. Prema kritičarima, CBDC uklanja korisne aspekte decentralizacije i anonimnosti kriptovaluta, u osnovi ih pretvarajući u istu apstraktnu brojku prikazanu na vašem bankovnom saldu.

Digitalne valute stoga bi podlijegale djelomičnom kreditiranju i sličnim praksama, bez stvarnog poticaja za potrošače da ih koriste.

Međutim, vlada koja pretjeruje vjerojatno bi bila vrlo zainteresirana za tehnologiju koja bi zadržala trajni i nepromjenjivi popis financijskih transakcija.

Nakon pregleda izvornog koda za digitalni Real, programer Pedro Magalhães dostavio je svoje nalaze na LinkedInu.

Prema Magalhãesu, izvorni kod sadrži neke zanimljive funkcije koje bi vladi omogućile izravno zamrzavanje i odmrzavanje računa, premještanje, stvaranje i spaljivanje CBDC tokena na tuđem računu i prijenos imovine u ime korisnika.

Iako se te funkcije mogu koristiti samo kako bi se bankama pomoglo da klijentima ponude zajmove i druge financijske proizvode ili pronađu financijski kriminal, postoje i mnogo zlokobnije mogućnosti.

Za sada nijedan predstavnik brazilske vlade nije komentirao to pitanje.

23. travanj 2024 17:37