Kripto
StoryEditor

CFTC podigao optužnicu protiv bitcoin ponzi sheme vrijedne 12 milijuna dolara

15. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock

Komisija za terminsku trgovinu robama (CFTC) podnijela je građansku tužbu protiv pojedinca zbog navodnog vođenja bitcoin ponzi sheme vrijedne 12 milijuna dolara za financiranje njegovog raskošnog načina života.

U priopćenju objavljenom u petak, CFTC navodi da se Rathnakishore Giri iz New Albanyja u Ohiju predstavljala kao uspješan kripto trgovac.

Tada je navodno uvjerio preko 150 potencijalnih investitora da predaju 12 milijuna dolara u gotovini plus najmanje 10 bitcoina, danas vrijednih 240.326 dolara.

Putem svojih tvrtki NBD Eidetic Capital, LLC i SR Private Equity, LLC, Giri je navodno rekao kupcima da će ponovno uložiti njihov novac i kapital u investicijske fondove kako bi ih vratio, ali to je bila laž, prema CTFC-u.

Umjesto toga, Giri je novac iskoristio za kupovanje luksuznih stvari, tvrdio je CTFC.

- U tužbi se također navodi da su u svojim pozivima kupcima optuženici izostavili materijalne činjenice, uključujući optuženike koji su pronevjerili sredstva kupaca kako bi isplatili dobit drugim kupcima na način sličan ponzi shemi, a također su pronevjerili sredstva kupaca kako bi platili Girijev raskošan način života, koji je uključivao najam jahti, luksuzne odmore i luksuznu kupovinu - navodi CTFC.

CTFC je također imenovao Girijeve roditelje, Girija Subramanija i Loku Pavani Girija, kao optuženike za pomoć zbog posjedovanja sredstava za koja nemaju legitiman interes.

Giri je navodno rekao ulagačima da mogu uzeti svoj novac natrag, ali to nije istina.

CFTC je priopćio da traži povrat prevarenim kupcima, ukidanje nezakonito stečene dobiti, građanske novčane kazne, trajne zabrane trgovanja i registracije te trajnu zabranu trgovanja i registracije te trajni sudski nalog protiv daljnjih kršenja propisa o robnoj razmjeni.

18. travanj 2024 18:29