Kripto
StoryEditor

Circle pokreće novi stablecoin vezan za euro

18. Lipanj 2022.

Circle, izdavatelj koji stoji iza drugog po veličini stablecoina vezanog za dolar i četvrte po veličini kriptovalute na tržištu, USDC-a, objavio je jučer da će lansirati potpuno kolateralizirani stablecoin vezan za euro. Prema priopćenju za javnost, novi token nazvan Euro Coin (EUROC) počet će trgovati kao ERC-20 token na ethereum mreži 30. lipnja, a prisutnost na dodatnim blockchainima očekuje se do kraja godine.

– Postoji jasna tržišna potražnja za digitalnom valutom denominiranom u eurima, drugom valutom na svijetu kojom se najviše trguje nakon američkog dolara – rekao je suosnivač i izvršni direktor Circlea Jeremy Allairea, dodajući da će novi stablecoin kojeg podupire euro pomoći u otključavanju nove ere brze, jeftine, sigurne i interoperabilne razmjene vrijednosti širom svijeta.

EUROC će koristiti isti isprobani model izdavanja i otkupa kao USDC, koji ima trenutnu tržišnu kapitalizaciju od 55 milijarde dolara. Također će biti u potpunosti podržan rezervama denominiranima u eurima koje se drže u vodećim financijskim institucijama unutar američkog regulatornog perimetra, navodi se u najavi. Pružatelj stablecoina nije pojasnio hoće li EUROC biti podržan isključivo eurima koji se drže u bankama izvan eurozone, ili će uključivati druge visoko likvidne financijske instrumente poput komercijalnih papira i obveznica.

Međutim, Allaireove tvrdnje da postoji očita tržišna potražnja za stablecoina denominiranim u eurima čine se u suprotnosti sa stvarnim signalima s tržišta. Tetherov EURT i Stasisov EURS danas imaju kombiniranu tržišnu kapitalizaciju od samo oko 344 milijuna dolara, što je 367 puta manje od dva najvećih stablecoina koje podupiru dolari.

27. travanj 2024 05:44