Kripto
StoryEditor

Coinbase službeno pokrenuo platformu za institucionalne ulagače koji nisu iz SAD-a na Bermudama

03. Svibanj 2023.

Vodeća kripto mjenjačnica Coinbase najavila je pokretanje platforme sa sjedištem na Bermudskim otocima koja će pružati usluge institucionalnim korisnicima koji nisu iz SAD-a, navodi se u nedavnom izvješću.

Tvrtka je nedavno razmatrala preseljenje u drugu zemlju zbog regulatornih prepreka u Americi. Izvršni direktor Brian Armstrong razgovarao je s britanskim vlastima u travnju, sugerirajući da bi Velika Britanija također mogla postati cilj širenja Coinbasea.

Razočarenje u SAD-u

Coinbase, jedina javno uvrštena kripto mjenjačnica, nedavno je bila na misiji pronalaska svog novog sjedišta poslovanja izvan SAD-a zbog regulatorne nesigurnosti koja i dalje zabrinjava kripto industriju. U travnju je dobila odobrenje monetarne uprave Bermuda i pokazala namjeru uspostave inozemnog tržišta izvedenica u regiji sljedećih dana.

Prema nedavnom priopćenju za javnost, Coinbase International Exchange već je pokrenut i dostupan je neameričkim institucionalnim klijentima. Pruža trgovanje bitcoin i ethereum pereputualsima (futuresi bez isteka roka), dok će sve transakcije biti podmirene u USDC-u. Opcija omogućuje korisnicima da nagađaju o kretanju cijena najvećih kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, a da ih zapravo ne posjeduju.

Iako je Coinbase uvjeravao da ostaje predan SAD-u, naveo je da su druge zemlje prepoznale potencijal industrije i nametnule relevantna pravila.

- Željeli bismo da SAD zauzme sličan pristup umjesto regulacije provedbom, što je dovelo do razočaravajućeg trenda kripto razvoja u SAD-u - dodala je tvrtka.

Izvršni direktor Armstrong smatra SAD ključnim tržištem za sektor digitalne imovine, ali vjeruje da bi lokalni regulatorni kaos mogao gurnuti brojne kripto subjekte izvan regije. Osim Bermuda, Coinbase je bacio oko na Europu i, točnije, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Armstrong je pohvalio UK zbog pristupa i namjere stvaranja ugodnog kripto regulatornog okruženja. Čak se sastao s Andrewom Griffithom, ekonomskim tajnikom u Ministarstvu financija Velike Britanije i zastupnikom u parlamentu, i rekao da je njegova organizacija ‘uzbuđena‘ što će nastaviti ulagati u to područje.

Još jedna kripto mjenjačnica koja je otkrila planove širenja izvan SAD-a je Gemini. Entitet, koji vode braća Winklevoss, uspostavio je novo inženjersko središte u Gurgaonu u Indiji i također na isti dan pokrenuo mjenjačnicu derivatima koja pruža usluge u 30 zemalja, uključujući Singapur, Hong Kong, Brazil i Filipine.

Coinbaseovi problemi u SAD-u

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) regulator je koji uzrokuje mnoge probleme u svojoj domovini. Agencija je pokrenula istragu 2022. u kojoj se tvrdi da su neke digitalne valute navedene na platformi neregistrirani vrijednosni papiri.

Nadzorno tijelo pooštrilo je pristup u ožujku ove godine, izdavši Wells obavijest protiv Coinbasea. Mjere izvršenja mogle bi biti povezane s proizvodima tvrtke Earn, Prime i Wallet. Armstrong izgleda nije bio zabrinut zbog optužbi.

- Iako razumijemo da je sve to dio puta ka reformi našeg financijskog sustava, u pravu smo po zakonu, uvjereni u činjenice i pozdravljamo priliku da Coinbase (a time i šira kripto zajednica) dođe pred sud – naveo je.

Tvrtka je prošlog tjedna poduzela pravne korake protiv SEC-a, tražeći od saveznog suca da prisili agenciju da odgovori na višemjesečnu peticiju o tome hoće li izdati jasne smjernice. Coinbase je 2022. pozvao regulatora da predloži i donese pravila za reguliranje vrijednosnih papira koji se nude i kojima se trguje digitalno izvornim metodama, uključujući potencijalna pravila za utvrđivanje digitalnih vrijednosnih papira.

19. travanj 2024 10:06