Kripto
StoryEditor

Crna Gora udružila se s Rippleom na pilot projektu digitalne valute središnje banke

31. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Crnogorski premijer Dritan Abazović objavio je na Twitteru kako Crna Gora započinje suradnju s Rippleom u projektu digitalne valute središnje banke (CBDC). Abazović se u Davosu sastao s izvršnim direktorom Ripplea Bradom Garlinghouseom i potpredsjednikom Jamesom Wallisom.

- U suradnji s Rippleom i Centralnom bankom pokrenuli smo pilot projekt izgradnje prve digitalne valute ili stablecoina za Crnu Goru – napisao je Abazović.

Međutim, točna priroda potencijalne buduće digitalne valute nije jasna, budući da Crna Gora trenutačno nema vlastitu nacionalnu valutu. Naša susjedi koriste euro kao svoju valutu od 2002. godine, unatoč činjenici da Crna Gora nije ni dio Eurozona niti članica Europske unije (EU). Crna Gora podnijela je zahtjev za članstvo u EU 2008.

Crnogorska vlada već mjesecima teži mjestu u industriji kriptovaluta. Razvija reputaciju prihvaćanja kriptovaluta i održala je panel pod nazivom Future Now! u travnju prošle godine kojem je prisustvovao osnivač ethereuma Vitalik Buterin. Buterin je, kako se izvješćuje, u to vrijeme dobio crnogorsko državljanstvo.

Rippleov savjetnik obećao je novu aktivnost u poslovima CBDC-a od strane tvrtke prošle godine, spomenuvši Butan i Palau posebno među ‘nekoliko pilot projekata u tijeku‘. Tvrtka je također osnivač projekta digitalnog dolara, a pridružila se udruzi digitalnog eura u veljači 2022. godine.

20. travanj 2024 08:22