Kripto
StoryEditor

DeFi projekt Aave lansirao platformu društvenih mreža Lens Protocol

21. Svibanj 2022.

Aave Companies javno je pokrenuo Lens Protocol, tehnološki stack otvorenog koda koji programerima omogućuje izgradnju decentraliziranih aplikacija za društvene mreže. Počevši od jučer, korisnici mogu kreirati/mintati Lens NFT profil i započeti interakciju s više od 50 aplikacija koje se izvode na otvorenom društvenom grafikonu Lensa.

Lens omogućuje kreatorima da posjeduju svoje podatke na društvenim mrežama i ponesu ih sa sobom u bilo koju aplikaciju izgrađenu pomoću svog skupa alata. Korisnici mogu povezati svoje sljedbenike, zajednicu i sadržaj s vlastitim NFT profilom i prenijeti ih u bilo koju novu aplikaciju. Kada netko stvori Lens NFT profil, može ga koristiti za pohranu svih sadržaja koje stvara i odnosa koje ima sa svojom publikom. Cilj je kreatorima dati vlasništvo nad njihovim sadržajem bez obzira na to odakle je nastao. 

- Iskustvo na društvenim mrežama ostalo je relativno nepromijenjeno u posljednjem desetljeću, a velik dio toga posljedica je toga što je vaš sadržaj isključivo u vlasništvu tvrtke koja zaključava vašu društvenu mrežu unutar jedne platforme - rekao je izvršni direktor i osnivač tvrtke Aave Stani Kulechov.

Kulechov je dodao kako je prelazak s paradigme Web2 tvrtki koje posjeduju korisničke podatke prema samostalnom vlasništvu sadržaja koje su stvorili korisnici profila na društvenim mrežama odavno zakasnio.

- Osnaživanje korisnika je ono što Lens želi postići - rekao je.

Lens Protocol izgrađen je pomoću ethereum projekta za skaliranje polygon, što znači da stvaranje NFT društvenih profila i objavljivanje sadržaja dolazi po relativno niskoj cijeni. Osim toga, Lens održava nizak ugljični otisak zahvaljujući polygonovom mehanizmu proof-of-stake. 

Kako bi ubrzali rast ekosustava Lens, Aave je pokrenuo program bespovratnih sredstava u iznosu od 250.000 dolara programerima koji grade društvenu infrastrukturu Web3 i visokokvalitetna frontend iskustva.

Razmišljanja o decentraliziranim društvenim medijima

Budući da je Lens Protocol prvi put pokrenuo svoj alat za razvojne programere u veljači, rasprava o tome kako bi aplikacije na društvenim mrežama trebale biti strukturirane postala je mnogo prisutnija. U raspravi su dominirala pitanja slobode govora i autonomije korisnika, uglavnom potaknuta preuzimanjem Twittera od strane Elona Muska za 44 milijarde dolara. Kripto entuzijasti razmišljaju o tome kako bi Musk mogao integrirati blockchain u diva društvenih medija.

Drugi istaknuti kripto glasovi također su podijelili svoja razmišljanja o potencijalu za decentralizirane društvene medije u prošlosti. Vitalik Buterin rekao je kako misli da se ethereum 'mora proširiti' izvan DeFi-a u srpnju 2021., dodajući da bi mreža koju je pomogao stvoriti mogla postati decentralizirana prijavna usluga.

Sam Bankman-Fried, u međuvremenu, nedavno je rekao da se društveni mediji na blockchainu 'moraju dogoditi' u raspravi o tome kako decentralizirana verzija Twittera može izgledati u budućnosti. Međutim, za razliku od Buterina, čini se da Bankman-Frieda više zanima kako će decentralizirani društveni mediji rasti izvan ethereuma. Razmišljajući o budućnosti Web3-a i društvenih medija prošle godine, izvršni direktor FTX-a rekao je da je kripto društveno umrežavanje 'ogromna prilika' koja savršeno odgovara jednom od glavnih konkurenata ethereuma, solani.

25. travanj 2024 21:33