Kripto
StoryEditor

Direktor Coinbasea kritizirao bankarskog diva zbog zabrane plaćanja vezanih uz kripto

28. Rujan 2023.

Suosnivač i izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong osudio je planirani potez Chasea UK, podružnice multinacionalnog diva financijskih usluga sa sjedištem u SAD-u JPMorgana, kako bi ograničio svoje klijente u Ujedinjenom Kraljevstvu u obavljanju transakcija kriptovalutama.

Šef Coinbasea savjetovao je britanskim kripto vlasnicima da zatvore svoje račune u Chaseu kao odgovor na zabranu banke.

Armstrong nije zadovoljan Chase UK kripto ograničenjima

Brian Armstrong na X-u je oštro kritizirao kripto ograničenja Chasea UK-a, označivši postupke banke kao ‘potpuno neprikladne‘. Izvršni direktor Coinbasea označio je premijera Velike Britanije Rishija Sunaka i tajnika ministra gospodarstva zemlje Andrewa Griffitha, navodeći da se čini da se odluka Chasea UK razlikuje od njihovih političkih ciljeva.

Sunak i Griffith žele vidjeti kako se Ujedinjeno Kraljevstvo etablira kao glavno globalno središte kriptovaluta. Zakon o financijskim uslugama i tržištima, koji utire put kripto regulaciji, dobio je kraljevski pristanak nakon što je većina članova Doma lordova glasala za zakon.

Armstrong je prethodno pohvalio napore Velike Britanije u stvaranju jasnih kripto pravila i osiguravanju sigurnosti investitora, dok njegova tvrtka radi na širenju u UK. U međuvremenu, šef Coinbasea pozvao je kripto vlasnike u Velikoj Britaniji da zatvore svoje račune s Chaseom, kao način da se pobune protiv nove kripto politike banke.

– Stvarno se nadam da u ovoj priči ima više nego što se vidi i da to ne odražava stvarni pogled Chasea UK – napisao je Armstrong.

Britanske banke još uvijek neprijateljski raspoložene prema kriptu

Chase UK poslao je obavijest svojim klijentima 26. rujna, navodeći da banka mijenja svoje stajalište u vezi s kriptom. Prema financijskoj instituciji, korisnicima u Velikoj Britaniji više neće biti dopušteno obavljati kripto transakcije pomoću banke od 16. listopada 2023., jer će se takva aktivnost odbiti.

Banka je priopćila da je donijela odluku o zaštiti korisnika jer sve više prevaranata koristi kripto za krađu od ljudi. Chase UK dodatno je usmjerio korisnike zainteresirane za ulaganje u kripto da koriste druge banke, ali je upozorio da bi mogli izgubiti novac zbog prijevare.

U međuvremenu, Chase UK nije prva banka koja je poduzela takve mjere protiv kriptovaluta. Prethodno je bilo izvješća drugih vodećih financijskih institucija u Ujedinjenom Kraljevstvu, poput Nationwidea, HSBC-a i Lloyds Banking Groupe, koje su ograničile korisnike da koriste svoje kreditne kartice za kupnju kriptovaluta.

05. svibanj 2024 13:00