Kripto
StoryEditor

Direktor VanEcka: Ethereum ETF-ovi vjerojatno će biti odbijeni u svibnju

10. Travanj 2024.

Izvršni direktor investicijske tvrtke VanEck izjavio je da je malo vjerojatno da će Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) odobriti spot ethereum ETF-ove u svibnju.

U intervjuu za CNBC 9. travnja, Jan van Eck rekao je da će zahtjev za spot ethereum ETF njegove tvrtke ‘vjerojatno biti odbijen’. Napomenuo je da je VanEck bio prvi koji je podnio zahtjev za spot ethereum ETF u SAD-u zajedno s ARK Investom Cathie Wood, a oba čekaju konačnu odluku 23. i 24. svibnja.

- Pravni proces ide tako da će vam regulatori dati komentare na vašu prijavu i to se događalo tjednima i tjednima prije bitcoin ETF-ova, ali sada je tišina što se tiče ethereuma - rekao je VanEck.

Izvršni direktor CoinSharesa Jean-Marie Mognetti bio je jednako pesimističan, rekavši za CNBC kako ne vidi odobrenje u ovom dijelu godine.

Van Eckovi komentari dolaze nakon produljene neaktivnosti američkog SEC-a u vezi s popisom od sedam neriješenih zahtjeva za spot ethereum ETF-ove.

Nekoliko komentatora, uključujući višeg analitičara Bloomberg ETF-a Erica Balchunasa, također je istaknulo trenutnu ‘šutnju’ između regulatora i potencijalnih izdavatelja fondova kao ključni razlog zašto se svibanjsko odobrenje ETF-a čini sve manje vjerojatnim.

VanEckova prijava ethereum ETF-a ima konačan rok 23. svibnja, te je prvi od sedam izdavatelja fondova koji čeka na odobrenje, uključujući Grayscale, BlackRock i Fidelity.

Balchunas je do svibnja smanjio svoje formalne izglede za odobrenje ethereum ETF-a sa 70 na 35 posto. Analitičar je ponovio svoje stajalište o odobrenjima na čekanju i ponovio Van Eckove osjećaje u objavi 9. travnja.

- Kao što smo rekli, potrebno je da SEC da komentare na dokumente, a to se još uvijek ne događa - napisao je Balchunas na X-u.

Kolega analitičar ETF-a James Seyffart ponudio je sličan stav, rekavši da je nedostatak komentara i interakcija loš znak.

23. travanj 2024 13:42