Kripto
StoryEditor

Donald Trump podržava kripto rudare, želi da se preostali bitcoin proizvodi u SAD-u

12. Lipanj 2024.

Bivši američki predsjednik Donald Trump javno je izrazio podršku kripto rudarima. Ovo je stajalište izneseno tijekom skupa u Mar-a-Lagu u utorak, na kojem su sudjelovale ključne osobe iz sektora kripto rudarenja. Trumpov pro-kripto stav mogao bi potencijalno mobilizirati podršku među glasačima koji su upućeni u tehnologiju i ključnim dionicima u sektoru digitalne imovine.

Matthew Schultz, izvršni predsjednik CleanSpark Inc., podijelio je uvide s događaja, tijekom kojeg je Trump izrazio svoje razumijevanje i zahvalnost za kripto industriju. S Trumpom su se susreli i izvršni direktor Riot Platformsa Jason Les i šef javne politike Brian Morgenstern.

- Predsjednik Trump će zaštititi vaše pravo da posjedujete bitcoin, da rudarite bitcoin i da obavljate transakcije s bitcoinom, a za mnoge od nas, da radite u bitcoin industriji - rekao je Morgenstern.

Trump je istaknuo ulogu rudarenja bitcoina u stabilizaciji energetske mreže i potvrdio svoju podršku sektoru. Naglašavajući energetsku dominaciju, Trump je obećao zagovarati te tehnologije, osobito ako se vrati u Bijelu kuću.

- Želimo da se sav preostali bitcoin proizvodi u SAD-u. To će nam pomoći da budemo energetski dominantni - rekao je Trump.

Nadzor nad rudarima

Do ovih razvoja događaja dolazi dok se kripto rudari suočavaju s intenzivnim nadzorom nad svojim utjecajem na okoliš i opterećenjem koje stavljaju na lokalne električne mreže. Trumpova potpora mogla bi značajno utjecati na javnu i političku percepciju, potencijalno utječući na širu priču o industriji.

U veljači je US Energy Information Administration (EIA) počeo prikupljati podatke o tome koliko električne energije troše kripto rudari. Međutim, ova je inicijativa naišla na snažan otpor, što je dovelo do sudske odluke kojom je prikupljanje podataka privremeno prekinuto.

Štoviše, Bidenova administracija poduzima odlučne korake prema reguliranju digitalne imovine, pozivajući se na ekološku održivost. Značajna mjera Ministarstva financija predlaže porez od 30 posto na električnu energiju koju tvrtke za kripto rudarenje koriste do 2025.

Trump, nasuprot tome, aktivno surađuje s kripto zajednicom kako bi stekao dodatnu podršku svoj politički povratak. Na nedavnoj konvenciji Libertarijanske stranke, obećao je pomilovati osnivača Silk Roada Rossa Ulbrichta i najavio prihvaćanje kripto donacija od strane njegove kampanje. Njegov angažman dodatno je istaknut tijekom prikupljanja sredstava koje je privuklo vodeće ličnosti poput blizanaca Winklevoss i prikupilo 12 milijuna dolara za potporu njegovoj kampanji protiv Joea Bidena.

Čini se da je Trumpov ponovni fokus na kriptovalute strateški potez za privlačenje novih birača, pozicioniranje digitalne imovine kao ključne komponente njegove platforme. Ovo je stajalište u oštroj suprotnosti s pristupom trenutne administracije, koja uvelike naginje strogim propisima.

24. lipanj 2024 05:41