Kripto
StoryEditor

DAO platforma Solend poništila prethodno glasovanje o pristupu sredstvima velikog korisnika

22. Lipanj 2022.

Decentralizirana autonomna organizacija (DAO) koja upravlja Solendom, money market platformom na solana blockchainu, poništila je prethodno glasovanje koje bi joj omogućilo pristup novčaniku velikog whalea na način da provede over-the-counter (otc) likvidaciju, odnosno da ne dođe do kaskadne likvidacije koja bi mogla ozbiljno ugroziti tržište.

Dotični kit najveći je korisnik platforme, koji je položio 5.7 milijuna sol tokena, što čini više od 95 posto svih Solendovih depozita kako bi posudio oko 108 milijuna dolara vrijednih USDC i USDT stablecoina.

Prema Solendu, ako solana padne na 22,30 dolara, korisnik bi riskirao likvidaciju do 20 posto posuđenih sredstava, tj. oko 21 milijun dolara.

- Tržištu bi bilo teško apsorbirati takav utjecaj budući da likvidatori općenito prodaju na DEX-ovima. U najgorem slučaju, Solend bi mogao završiti s lošim dugom - izjavio je tim Solenda, dajući svojim korisnicima samo šest sati da glasaju o prijedlogu koji će poduzeti.

Platforma je također tvrdila da nije u stanju natjerati kita da smanji rizik ili čak da stupi u kontakt s njim.

- S obzirom na to kako stvari trenutno stoje, jasno je da se moraju poduzeti mjere za ublažavanje rizika - stoji u početnom prijedlogu.

Zazor zajednice

Iako je prvotno glasovanje usvojeno, suočeno je se s oštrim reakcijama članova kripto zajednice. Glavni savjetnik Delphi Labsa Gabriel Shapiro optužio je Solend za loš presedan koji nije samo u svakom pogledu suprotan DeFi etici, već i nezakonit.

Solend je do ponedjeljka zatražio od korisnika da glasuju o novom prijedlogu za poništavanje ranijih izbora, koji je donio uvjerljivih 99,8 posto glasova za.

- Slušali smo vaše kritike o prijedlogu SLND1 i načinu na koji je proveden. Cijena sol-a raste, što nam daje malo vremena da prikupimo više povratnih informacija i razmotrimo alternative - napisao je suosnivač Solenda u postu na blogu.

Novim glasovanjem također je povećano vrijeme glasovanja na jedan dan, dok se očekuje da će tim Solenda iznijeti  novi prijedlog koji ne uključuje izvanredne ovlasti nad sredstvima novčanika.

Sol, izvorni token solana blockchaina, trenutno trguje za nešto više od 36 dolara, što je gotovo 12 posto više u posljednja 24 sata.

26. travanj 2024 00:32