Kripto
StoryEditor

Ethereumov finalni testnet prelaska na proof-of-stake zakazan za početak kolovoza

29. Srpanj 2022.

Ethereum je na korak do prelaska na proof-of-stake (PoS). A taj posljednji korak dogodit će se za nekoliko dana.

Implementacija testne mreže Goerli/Prater, završni test koji će biti dovršen prije toliko očekivanog prijelaza ethereuma na PoS, dogodit će se sljedećeg tjedna, navodi se u najavi Ethereum zaklade.

Testne mreže poput Goerlia su probe za merge, koje se pripremaju za taj događaj premještanjem cijele ethereum glavne mreže u okruženje testne mreže. Goerli testnet bit će treći i posljednji takve vrste. Ranije ovog mjeseca, Sepolia testnet prošao je bez problema, te također još ranije u lipnju, Ropsten testnet uspješno je testiran.

Između 6. i 12. kolovoza, Goerli testnet bi se trebao spojiti s Praterom, pridruženim beacon chainom. Glavni beacon chain je proof-of-stake verzija ethereuma koja se radi paralelno s trenutnom proof-of-work (PoW) ethereum mrežom od prosinca 2020.

Merge će premjestiti sve aktivnosti ethereum mreže iz trenutnog PoW blockchaina na beacon chain. Ako Goerli testnet prođe glatko, programeri ethereuma nadaju se da će odraditi merge približno 19. rujna.

U trenutnom proof-of-work modelu, ethereum se stvara putem energetski intenzivne prakse  poznate kao 'rudarenje', u kojoj takozvani rudari usmjeravaju ogromne količine računalne snage na rješavanje složenih zagonetki, u nadi da će izrudariti ethereum.

Mergeom će se okončati praksa rudarenja ethereuma i zamijeniti ga postupkom u kojem vlasnici najmanje 32 ethereuma mogu stakeati, u kojem praktički zamjenjuju rudarenje. Prema Ethereum zakladi, proof-of-stake model učinit će ethereum blockchain 99 posto ekološki prihvatljivijim.

Budući da će praksa stakeanja vjerojatno zaključati velik dio ethereuma koji je već u optjecaju, neki vjeruju da će merge imati deflacijski učinak na kriptovalutu, održavajući ponudu nižom dok potražnja ostaje konstantna ili raste.

Vjerojatno je iz tog razloga ethereum skočio za 45 posto u posljednjih mjesec dana, u usporedbi s bitcoinovih 14,6 posto. Jučer je ethereum dosegao cijenu od preko 1.700 dolara, prema CoinMarketCapu, razini koja nije viđena od početka lipnja.

20. travanj 2024 04:37