Kripto
StoryEditor

Glavne kripto vijesti ovog tjedna: Sastanak FOMC-a, airdropovi i otključavanje tokena

10. Lipanj 2024.

U drugom tjednu lipnja nekoliko je značajnih događaja koji će utjecati na kripto tržište. Ulagači i promatrači tržišta pomno će pratiti sastanak Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC), airdropove i značajna otključavanja tokena, a sve kako bi procijenili njihov potencijalni utjecaj na dinamiku tržišta i cijene imovine.

Sastanak Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC)

FOMC će se 12. lipnja sastati kako bi procijenio stanje američkog gospodarstva i donio kritične odluke u vezi s kamatnim stopama. Nakon niza povećanja kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija, Fed je zadržao stopu stabilnom od srpnja 2023.

Ovaj će tjedan biti objavljeni podaci o američkom indeksu potrošačkih cijena, odnosno inflaciji, što je ključna točka za promatrače tržišta. Konsenzus očekuje da će inflacija ostati na 3,4 posto, ali svako odstupanje moglo bi značajno utjecati na cijenu bitcoina. Stoga će ishod ovog sastanka vjerojatno utjecati na različita financijska tržišta, uključujući kripto tržišta.

- Ako inflacija bude 3,3 posto ili niže, bitcoin bi se mogao pokušati probiti. Ako inflacija bude 3,5 posto ili više, bitcoin će se vjerojatno ispraviti tijekom sljedećih nekoliko tjedana. I dalje bismo imali sklonost prema višim cijenama - istaknuo je kripto analitičar Markus Thielen iz 10x Researcha.

Starknet i druga značajna otključavanja tokena

Starknet će 15. lipnja otključati 64 milijuna STRK tokena, u vrijednosti od približno 72,32 milijuna dolara. Starknet će distribuirati ove tokene investitorima i prvim suradnicima.

Ovo otključavanje tokena dio je Starknetove šire strategije za poticanje sudjelovanja u mreži i rasta. Puštanje ovih tokena moglo bi unijeti novu likvidnost na tržište, potencijalno utječući na dinamiku cijena STRK-a i povezane imovine.

Osim Starkneta, drugi kripto projekti, uključujući Aptos (APT), ImmutableX (IMX) i ApeCoin (APE), otključat će značajne količine svojih tokena ovog tjedna.

zkSync potencijalni pokretanje airdrop

Layer-2 blockchain zkSync priprema se za lansiranje svog ZK tokena nakon nedavnog završetka nadogradnje v24. Prošlog tjedna zkSync je objavio da je implementacija v24 nadogradnje na mainnet dovršena.

Nagađanja su se pojavila kada je zkSync tim nagovijestio na X-u o lansiranju ‘preostalih dijelova koji nedostaju’ do kraja lipnja. Kripto zajednica vjeruje da se dijelovi koji nedostaju odnose na pokretanje tokena i airdrop.

Nedavno izvješće pokazuje da je zkSync planirao svoj događaj generiranja tokena (TGE) za kraj svibnja, s lansiranjem i airdropom tokena koji se očekuju unutar 30 dana nakon TGE-a. Token će imati ukupnu zalihu od 21 milijarde tokena, s airdropom vjerojatno oko 13. lipnja.

20. lipanj 2024 18:17