Kripto
StoryEditor

Hong Kong predstavlja nadolazeći režim kripto licenciranja

20. Veljača 2023.
regulacija kripto tražiša, MiCA, peta direktiva, regulacija

Komisija za vrijednosne papire i ročnice (SFC) Hong Konga pozvala je javnost na povratne informacije o svom novopredloženom režimu licenciranja za kripto mjenjačnice koji bi trebao stupiti na snagu od lipnja 2023.

Ključno razmatranje sastavnica javnog savjetovanja jest treba li dopustiti licenciranim mjenjačnicama da pružaju usluge malim ulagateljima u zemlji, te koje bi mjere trebalo provesti kako bi se osigurao raspon ‘snažnih mjera zaštite ulagača‘.

SFC je najavio postupak savjetovanja 20. veljače, navodeći novi režim licenciranja za industriju koji predlaže da sve centralizirane platforme za trgovanje kriptovalutama koje posluju u Hong Kongu moraju biti licencirane kod regulatornog tijela.

Predložene regulatorne smjernice SFC-a temelje se na postojećim zahtjevima za licencirane brokere vrijednosnih papira i automatizirana mjesta trgovanja, dok su izvršene izmjene nekih od postojećih preduvjeta.

U priopćenju izvršne direktorice SFC-a Julije Leung istaknuta su ‘nedavna previranja‘ u kripto ekosustavu i kolaps industrijskih igrača poput FTX-a kao primarni razlog za jasno regulatorne smjernice za industriju sa zaštitom investitora na prvom mjestu.

- Kao što je naša filozofija od 2018. godine, naši predloženi zahtjevi za platforme za virtualno trgovanje imovinom uključuju snažne mjere za zaštitu ulagača – izjavila je Leung.

Prema objavi, svaka osoba ili tvrtka koja pruža usluge povezane s kriptovalutama mora podnijeti zahtjev za licencu kod SFC-a. Nadalje, određeni su brojni zahtjevi za kripto mjenjačnice i pružatelje usluga.

To uključuje niz preduvjeta, uključujući sigurno skrbništvo nad imovinom, Know-your-Customer (KYC), sukob interesa, kibernetičku sigurnost, računovodstvo i reviziju, upravljanje rizicima, borbu protiv pranja novca (AML), protu-financiranje terorizma i sprečavanje neprimjerenog ponašanja na tržištu.

Poduzeća koja namjeravaju nastaviti poslovati i podnositi zahtjev za licencu potiču se da preispitaju i revidiraju postojeće sustave i kontrole kako bi ispunili zahtjeve nadolazećeg režima. Mjenjačnice i pružatelji usluga koji ne namjeravaju podnijeti zahtjev za licencu morat će se pripremiti za zatvaranje svojih poduzeća u Hong Kongu.

SFC također namjerava objaviti i održavati popis licenciranih kripto mjenjačnica i pružatelja usluga kako bi informirao širu javnost o statusima registracije različitih tvrtki.

Dokument od 361 stranice je iscrpan, u kojem su navedeni ključni predloženi regulatorni zahtjevi za licenciranje, kao i smjernice za provedbu kontrole sprečavanja pranja novca i niz drugih obveza za industriju.

Možda je najrelevantniji odjeljak koji se odnosi na prijedlog da se omogući pristup retail ulagačima licenciranim platformama za trgovanje kriptovalutama. Postojeći režim Pravilnika o vrijednosnim papirima i ročnicama (SFO) na snazi je od 2018. godine, koji je u početku ograničavao platforme s licencom SFO-a na služenje profesionalnim ulagačima.

U dokumentaciji se napominje da su povratne informacije javnosti istaknule uvjerenje da uskraćivanje pristupa malim ulagačima tržištima kriptovaluta može rezultirati štetom ulagača s obzirom na to da pojedinci mogu biti potaknuti na trgovinu na nereguliranim prekomorskim platformama koje su dostupne na internetu.

Prema SFC-u, samo su dvije trgovačke platforme trenutno licencirane u okviru SFO-a, dok je SFC uveo politike usmjerene na kriptovalute koje su olakšale postupna ulaganja malih ulagača.

U listopadu 2022. godine SFC je odobrio režim za kripto ETF-ove, dajući malim ulagačima neizravan pristup tim tržištima putem reguliranih proizvoda.

U međuvremenu su brojni licencirani brokeri i upravitelji fondova počeli nuditi usluge povezane s kriptovalutama investitorima pod nadzorom SFC-a. Ovo je bio još jedan ključni pokretač poteza SFC-a da omogući svim vrstama investitora pristup kriptovalutama putem licenciranih platformi od lipnja 2023. godine.

Pružatelji financijskih usluga sa sjedištem u Hong Kongu počeli su se raspitivati o zahtjevima licenciranja nakon izmjene pravilnika o AML-u i financiranja terorizma u prosincu 2022. godine.

01. svibanj 2024 01:22