Kripto
StoryEditor

Hrvatska prednjači u regulaciji tržišta kriptoimovine, priprema se teritorij za MiCA-u

04. Ožujak 2024.

U Hrvatskoj se bilježe pozitivni koraci prema usklađivanju s europskim regulativama na području kriptoimovine. Ministarstvo financija, prepoznavši važnost regulacije kripto industrije, predlaže Saboru donošenje Zakona o provedbi Uredbe EU br. 2023/1114 o tržištima kriptoimovine putem hitnog postupka. Ovaj zakon ima za cilj stvaranje teritorija za implementaciju europske Uredbe MiCA (The Markets in Crypto Assets Regulation).

Uvođenje zakonodavstva koje regulira tržište kriptoimovine u Hrvatskoj ne samo da bi uskladilo zemlju s europskim standardima, već bi također predstavljalo ključnu potporu hrvatskim građanima u njihovom sudjelovanju na kripto tržištu. Jasna i pravedna pravila kroz predloženi zakon o provedbi Uredbe o tržištima kriptoimovine pružit će građanima sigurnost i pouzdanost u upravljanju digitalnim sredstvima.

Implementacija MiCA regulative ima potencijal donijeti niz koristi. Prvo, to bi pridonijelo zaštiti investitora i korisnika digitalne imovine putem jasnih pravila i standarda. Također, postavljanjem jasnih smjernica za poslovanje u ovom sektoru, Hrvatska bi stvorila povoljno okruženje za razvoj tehnoloških inovacija i start-upova u području kriptoimovine.

Hrvatska će tako postati ne samo pridružena europskoj regulativnoj zajednici već i domaćin prosperitetnog digitalnog ekosustava koji potiče rast, inovacije i povjerenje među građanima i poslovnim subjektima.

Osim toga, usklađivanje s MiCA regulativom pridonijelo bi jačanju povjerenja u digitalne financijske usluge među građanima, institucijama i poslovnim subjektima. Transparentnost i sigurnost u poslovanju s digitalnom imovinom ključni su elementi za poticanje rasta digitalne ekonomije.

Ovaj zakon bi, nadamo se, bio prekretnica koja će potaknuti ne samo usvajanje inovacija u financijskom sektoru već i promicati aktivno sudjelovanje građana u digitalnoj transformaciji ekonomije.

27. travanj 2024 09:25