Kripto
StoryEditor

Ishod američkih izbora neće usporiti uspon bitcoina u četvrtom kvartalu

30. Rujan 2024.

Cijena bitcoina imat će koristi od nadolazećih predsjedničkih izbora u SAD-u bez obzira na to tko pobijedi, smatra investicijski direktor ZX Squared Capitala.

Utjecaj događaja halvinga u travnju povijesno je doveo do dobrih četvrtih kvartala, a oba kandidata za predsjednika SAD-a nisu uspjela riješiti ključno pitanje koje bi moglo ići u korist bitcoina, rekao je CK Zheng, glavni investicijski direktor kripto hedge fonda ZX Squared Capital.

- Budući da se ni republikanska ni demokratska stranka ne bave na odgovarajući način stalno rastućim dugovima i deficitima SAD-a tijekom ovih izbora, to će biti vrlo pozitivno za bitcoin, posebno nakon američkih izbora - rekao je Zheng.

Bitcoin je također profitirao od neizvjesnosti u vezi s prethodnim predsjedničkim izborima u SAD-u, a Zheng je rekao da ni ovoga puta neće biti drugačije.

Dodatno, podaci CoinGlassa pokazuju da je bitcoin povijesno rastao u četvrtom tromjesečju, popevši se više od 50 posto šest puta od 2013. godine u kojima su događaji halvinga često pospješili te dobitke.

Nakon halvinga 2020., bitcoin je porastao za 168 posto u četvrtom kvartalu. Također je to bila godina kada su održani posljednji američki predsjednički izbori.

Zheng očekuje da će bitcoin dosegnuti novu najveću vrijednost svih vremena u četvrtom kvartalu ili ubrzo nakon toga.

Ipak, Samantha Yap, izvršna direktorica i osnivačica Web3 PR tvrtke YAP, rekla je da su porasti bitcoina i rezultirajući rast cijena često ‘najmanje zanimljiv aspekt’.

- Ono što je važno je porast interesa malih ulagača u cijeloj kripto industriji koji slijedi. Medijska pozornost često slijedi pozornost ulagača, pokrećući cijelu medijsku ludnicu. Nada za kripto i Web3 prostor u ovim trenucima je da ima više upotrebljivih i pristupačnih aplikacija spremnih za novopridošlice - izjavila je Yap.

Zheng je nadodao da bi agresivno smanjenje kamatne stope Feda od 50 baznih bodova također moglo biti optimistično za bitcoin i rizičnu imovinu ako američko gospodarstvo postigne tzv. ‘soft landing’, odnosno ako izbjegne recesiju.

Središnje banke nastoje postići ‘meko slijetanje’ promjenom kamatnih stopa dovoljno da spriječe pregrijavanje gospodarstva i visoku inflaciju, ali ne dovoljno da izazovu pad.

Ako Federalne rezerve budu uspješne, Zheng očekuje da će cijena bitcoina biti blisko povezana s Nasdaqom.

- Likvidnost se polako ponovno uvodi na tržište, što bi moglo postaviti temelje za snažnija kretanja cijena u mjesecima koji dolaze - rekao je Leo Fan, osnivač kripto tvrtke Cysic.

- Rastuća priča o bitcoinu kao digitalnom zlatu i zaštiti od makroekonomske nestabilnosti vjerojatno će privući više institucionalnog kapitala, posebno budući da su tradicionalna tržišta i dalje nestabilna - dodao je Fan.

30. rujan 2024 17:02