Kripto
StoryEditor

Izvršni direktor Circlea Jeremy Allaire kritizirao sankcioniranje Tornado Casha

10. Kolovoz 2022.

Izdavač stablecoina Circle brzo se prilagodila odluci američkog Ministarstva financija u sankcioniranju Tornado Casha, ali izvršni direktor tvrtke poziva čelnike industrije da uspostave politički okvir koji omogućuje privatnost.

Suosnivač i izvršni direktor Circlea Jeremy Allaire pridružio se rastućem popisu poznatih kripto ličnosti kako bi iznio svoje mišljenje po tom pitanju, objavivši objavu na Twitteru u kojoj je izrazio svoju zabrinutost zbog poteza ministarstva u sankcioniranju svih ethereum adresa povezanih s popularnim mikserom kriptovaluta.   

Ministarstvo financija objavilo je da je u ponedjeljak zabranilo Tornado Cash i njegove pametne ugovore. U priopćenju za javnost, vladin odjel opisao je protokol kao mikser virtualnih valuta koji pere prihode od kibernetičkih kriminala. Rečeno je da je 7 milijardi dolara oprano kroz protokol od kada je pokrenut.

Tornado Cash protokol je temeljen na ethereumu koji pomaže korisnicima da očuvaju svoju privatnost prikrivanjem povijesti transakcija. Iako je popularan alat unutar ethereum zajednice, hakeri su ga koristili više puta, uključujući sjevernokorejsku organizaciju kibernetičkog kriminala Lazarus pod pokroviteljstvom države, jer nudi način prikrivanja kripto imovine s relativnom lakoćom.

Prema Allaireu, sankcije označavaju ključnu točku u povijesti interneta i blockchain tehnologije jer američka vlada cilja dio softvera otvorenog koda, a ne na određeni entitet. Allaire je rekao da taj potez postavlja 'izvanredna pitanja o privatnosti i sigurnosti na internetu'.

Allaire je u postu na blogu u utorak naznačio da, iako Circle ima obvezu poštivati zakon, misli da je sankcioniranje protokola 'glavno političko pitanje'. Izjavio je da će Circle pozvati čelnike kripto industrije, zakonodavce, udruge, programere i regulatore da razviju pravni okvir i politike koje bi štitile privatnost korisnika uz poštivanje načela financijskog integriteta, dizajniran da osujeti loše glumce.

Kao odgovor na zabranu Ministarstva financija, Circle je brzo ispoštovao odluku i stavio na crnu listu sankcionirane adrese, zamrzavajući pritom više od 75.000 USDC-a. Drugi entiteti kao što su Github, Infuria i Alchemy od tada su slijedili taj primjer.

20. travanj 2024 00:31