Kripto
StoryEditor

Izvršni direktor Coinbasea ponavlja da staking proizvodi nisu vrijednosni papiri

02. Ožujak 2023.

Izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong pokušao je dokrajčiti nagađanja da bi proizvodi njegove mjenjačnice trebali biti klasificirani kao vrijednosni papiri, povećavajući ulog u tekućoj raspravi o kripto zakonima s Komisijom za vrijednosne papire i burze (SEC).

- Naš staking proizvod nije vrijednosni papir – rekao je Armstrong u televizijskom intervjuu za Bloomberg 1. ožujka, misleći na kriptovalute koje se mogu direktno stakeati na platformi kako bi generirali prinose.

- Kupci nikada ne predaju svoju imovinu Coinbaseu, na primjer. I mi zapravo samo pružamo uslugu kako bismo pomogli korisnicima da sudjeluju u stakeanju, što je decentralizirani protokol – nadodao je.

Armstrongovo objašnjenje odražava smjernice koje je dao glavni pravni službenik Coinbasea, Paul Grewal, koji je prošlog mjeseca rekao dioničarima da se staking proizvod bitno razlikuje od proizvoda koji daju prinos koje SEC cilja. Grewal se posebno osvrnuo na nedavnu izvršnu akciju SEC-a protiv suparničke kripto mjenjačnice Kraken, koja se nagodila s regulatorom jer navodno nije registrirala svoj staking-as-a-service program. U sklopu nagodbe, Kraken je pristao platiti 30 milijuna dolara odštete, prejudiciranja kamata i građanskih kazni.

Nakon što se nagodio s Krakenom, SEC je skrenuo pozornost na Coinbaseove staking proizvode. Naime, regulator istražuje ispunjavaju li Coinbaseovi proizvodi pravnu definiciju vrijednosnih papira pod američkim Zakonom o vrijednosnim papirima.

Coinbase je gubio novac tijekom kripto zime, zabilježivši gubitak od 557 milijuna dolara u četvrtom tromjesečju 2022. Prihodi su pali za 75 posto u odnosu na prošlu godinu jer je volumen trgovanja presušio.

Nakon što je pala 86 posto u 2022. godini, cijena dionica Coinbasea ove je godine naglo porasla. Dionicama se trenutno trguje oko 64 dolara, nakon što su 2023. godine porasle preko 90 posto.

26. travanj 2024 09:16