Kripto
StoryEditor

Južnokorejske vlasti kažu da je kripto bjegunac Do Kwon u Srbiji

13. Prosinac 2022.

U medijima su počele kružiti glasine kako se Srbija nametnula kao moguća lokacija za izvršnog direktora Terraform Labsa Do Kwona, kojeg južnokorejske vlasti traže pod optužbom za kršenje zemljinog kapitalnog tržišnog akta.

Prema južnokorejskim tužiteljima, Kwon se prošlog mjeseca preselio u Srbiju preko Dubaija, izvijestila je lokalna tiskovna agencija Yonhap.

Južnokorejsko Ministarstvo pravosuđa također traži istražnu pomoć srbijanske vlade, navodi se u izvješću. Postoji mogućnost da se Kwon već preselio u susjednu zemlju jer ne postoji službeni zapis ulaska ili izlaska zbog poništavanja Kwonove putovnice.

Južna Koreja i Srbija nemaju sporazum o izručenju, ali su se u prošlosti dvije zemlje složile sa zahtjevima iz Europske konvencije o izručenju.

Nije poznato gdje se Kwon nalazi

Terra kripto ekosustav, koji se sastojao od algoritamskog stablecoina UST-a i upravljačkog tokena lune, urušio se u svibnju ove godine, a izbrisano je više od 40 milijardi dolara bogatstva ulagača za nekoliko tjedana.

Terrin kolaps uzrokovao je masovnu kripto rasprodaju, šaljući cijene bitcoina i ostalih kriptovaluta značajno prema dolje. Vjeruje se da je kolaps djelomično kriv i za bankrote istaknutih kripto zajmodavaca Celsuisa i Voyagera, kao i hedge fonda Three Arrows Capital.

Također je potaknuo povećani nadzor kripto ulaganja i stablecoina od strane regulatora širom svijeta.

Južnokorejske vlasti izdale su nalog za uhićenje za Kwonom 14. rujna, a Interpol je kasnije tog mjeseca stavio Kwona na crvenu listu. Interpolova obavijest u pravilu daje oblast policiji diljem svijeta da pronađu i privremeno uhite osobu do izručenja, predaje ili sličnog pravnog postupka.

Sljedećeg mjeseca južnokorejski tužitelji rekli su da je Kwon putovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju nakon što je napustio Singapur, gdje je sjedište Terraform Labsa. Kwon je ranije zanijekao da se skriva, ali njegovo boravište ostaje nepoznato.

- Nisam u bijegu ili bilo što slično, za bilo koju vladinu agenciju koja je pokazala interes za komunikaciju, u punoj smo suradnji i nemamo ništa sakriti - napisao je na Twitteru u rujnu.

Kwon je također zanijekao bilo kakve prijestupe u vezi s kolapsom terre.

26. travanj 2024 23:08