Kripto
StoryEditor

Kako bi kolaps terre mogao pokrenuti val zaoštravanja kripto regulative?

31. Svibanj 2022.

Terra i UST u samo tri dana pali su gotovo na 'nulu', izbrisavši desetke milijardi dolara tržišne kapitalizacije, a veliki broj investitora koji je pretrpio gubitke već je pokrenuo tužbe. Mnogi ključni akteri industrije upozorili su da bi se regulatorni pritisak na kriptovalute sada mogao pojačati.

Tri nacije nalaze se u prvom planu.

Južna Koreja

Južna Koreja bit će prva zemlja koja će pojačati pritisak. Azijska država bila je najfanatičnija zemlja na svijetu za kriptovalute.

Podaci pokazuju da više od trećine građana zemlje ulaže u kriptovalute, a Južna Koreja je također glavni izvor korisnika mnogih kripto derivatnih mjenjačnica kao što su Bybit i Bitget. Novi predsjednik trebao je ublažiti neka ograničenja u pokušaju privlačenja mlađih birača, ali postoji jaka oporba. Osim toga, poznato je da je terra projekt koji su stvorili Južno Korejci.

Korejska zajednica i investitori izgubili su mnogo novca u ovom događaju. Poduzetnički fond Hashed izgubio je preko 3,5 milijardi dolara. Vlada je osnovala financijsko regulatorno povjerenstvo pod nazivom 'Death', umiješala se i Porezna uprava, Narodna skupština zatražila je da se na saslušanju pojavi izvršni direktor terre Do Kwon, nekoliko odvjetničkih društava pokrenulo je kolektivne tužbe. To također baca sjenu na budućnost prijateljske politike kriptovaluta u Južnoj Koreji.

Singapur

Zaklada terre preselila se iz Južne Koreje u Singapur, što bi moglo pokrenuti mnogo sudskih postupaka.

Singapur je u prošlosti bio prilično kripto-friendly i privukao je kripto institucije iz cijelog svijeta, posebno iz Azije i Kine. Međutim, posljednjih godina suočio se i s pritiskom drugih zemalja, što je dovelo do ciljanih zaoštravanja mjera, a Binance i 3AC su se, između ostalih, preselili u Dubai.

Nakon pada terre, singapurska regulatorna politika vjerojatno će se pooštriti. Više od 1.000 lokalnih singapurskih ulagača prijavilo je policiji da su izgubili novac na projektu.

SAD

Trenutno središte kriptovaluta, DeFi i NFT industrije također je privuklo najviše kapitala i velikih tvrtki. No, bilo je i tradicionalnih središnjih bankara, ekonomista i veteranskih ulagača unutar SAD-a koji su se protivili kriptovalutama.

Nakon kolapsa terre, Ministarstvo financija, Komisija za vrijednosne papire i burze i drugi veliki regulatori sigurno će pokušati pooštriti zakone. I u Kini, regulatori pomno prate stablecoin tether, a pad UST-a također bi mogao biti izgovor kineskim regulatorima da još jednom pojačaju represiju nad stablecoinima.

26. travanj 2024 02:31