Kripto
StoryEditor

Kakva je sudbina bitcoin rudara nakon halvinga?

23. Travanj 2024.
bitcoin foto Shutterstock

Nakon uspješnog završetka dugo očekivanog četvrtog halvinga bitcoina 20. travnja, započela je borba rudara za profitabilnost. 

Događaj je smanjio blok nagrade sa 6,25 na 3,125 bitcoina, smanjujući tako dnevno proizvedenu količinu. To će uvelike utjecati na profitabilnost rudara jer se sada više oslanjaju na transakcijske naknade i više cijene bitcoina kako bi ostali profitabilni.  

Borba za profitabilnost 

Prema Jagu Kooneru, voditelju odjela za derivate u kripto mjenjačnici Bitfinex, očekuje se da će rudari bitcoina biti suočeni s povećanim pritiskom zbog manjih blok nagrada i smanjenih marži profita. To bi moglo natjerati manje učinkovite tvrtke da odu s tržišta osim ako ne dođe do smanjenja operativnih troškova ili značajnog povećanja vrijednosti bitcoina. 

- Međutim, ova promjena također predstavlja priliku za inovacije i poboljšanja učinkovitosti unutar sektora. Rudari bi mogli istraživati ​​nove regije s jeftinijim izvorima energije ili ulagati u učinkovitiju tehnologiju rudarenja kako bi održali profitabilnost - rekao je Kooner. 

S manje učinkovitim rudarskim subjektima koji nestaju s tržišta, rudarenje bi moglo postati više centralizirano među većim i financijski snažnijim tvrtkama. Nekoliko velikih rudarskih tvrtki uložilo je u novi učinkoviti hardver, dodajući tisuće novih svojim postojećim strojevima kako bi poboljšali svoje operacije. To bi im moglo dati prednost i pomoći im u održavanju profitabilnosti. 

Oslanjanje na transakcijske naknade 

Kooner je dalje objasnio da je potencijalna kompenzacija za smanjene blok nagrade povećanje transakcijskih naknada, do čega bi moglo doći ako potražnja za obradom transakcija premaši prostor dostupan u blokovima. 

Međutim, veće naknade za transakcije mogle bi povećati troškove korisnika i učiniti bitcoin blockchain manje privlačnim za male transakcije. Također, produljeno smanjenje hashratea bitcoina moglo bi potkopati povjerenje u sigurnost mreže, negativno utječući na stopu usvajanja i cijenu bitcoina. 

Učinak na cijenu bitcoina 

Osim viših naknada za transakcije, rast cijene bitcoina također bi mogle nadoknaditi smanjene blok nagrade. Cjenovni rast vjerojatan je s obzirom na dosadašnji povijesni performans bitcoina nakon halvinga. Međutim, rast bitcoina u ovom ciklusu ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući potražnju, raspoloženje ulagača i makroekonomske uvjete. 

Iako postoje različita mišljenja o performansama bitcoina nakon halvinga, napetost na Bliskom istoku mogla bi uzrokovati pauzu u trendu koji predviđaju analitičari. Kooner je rekao da se raspoloženje na tržištu promijenilo s optimističnog na pesimističko nakon što je Iran lansirao dronove i projektile na Izrael. 

- Ostaje za vidjeti hoće li to utjecati na temelje, ali raspoloženje je sada definitivno opreznije nego što je bilo prije samo tjedan dana - dodao je izvršni direktor Bitfinexa. 

28. travanj 2024 16:32