Kripto
StoryEditor

Koja je uloga botova u trgovanju kriptovalutama

28. Travanj 2022.

Kriptovalute su poznate po tome što su izuzetno volatilne, a cijene znaju dramatično varirati čak i u razmaku od nekoliko minuta. Na kripto tržištu investitori također imaju priliku sudjelovati u trgovanju širom svijeta u bilo koje doba dana. Zajedno ovi čimbenici ograničavaju učinkovitost ljudskog trgovanja kriptovalutama na nekoliko načina.

Prvo, investitori u mnogim slučajevima ne mogu dovoljno brzo reagirati na promjene cijena kako bi postigli optimalne rezultate koji su im teoretski dostupni. Eventualni zastoj na mjenjačnicama i sporije vrijeme finalizacije transakcija dodatno pogoršavaju ovaj problem. Drugo, investitori jednostavno ne mogu posvetiti toliko vremena kripto tržištima koliko je potrebno za postizanje najboljih trgovina. To bi zahtijevalo 24-satno praćenje širom svijeta.

Srećom za mnoge investitore, postoje rješenja za ova pitanja. Jedno od primarnih rješenja su botovi ili automatizirani alati koji obavljaju poslove i izvršavaju transakcije u ime ljudskih investitora. Svakako, botovi su kontroverzna komponenta tržišta i postoje opravdanja za njihovo korištenje baš kao što postoje razlozi da ih se u potpunosti ukloni.

Trgovci koriste botove kako bi iskoristili tržišta kriptovaluta koja trguju 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu diljem svijeta. Prednost koju botovi imaju u odnosu na investitore je što mogu puno brže reagirati.

Vrste botova

Postoje mnoge vrste botova koji djeluju na kripto tržištu. Jedna od najpopularnijih vrsta je arbitražni bot. Arbitražni botovi su alati koji pregledavaju cijene na mjenjačnicama i trguju kako bi iskoristili nepodudarnosti. Budući da cijena kriptovalute poput bitcoina ima tendenciju da se donekle razlikuje od mjenjačnice do mjenjačnice, efikasni botovi mogu iskoristiti odgođeno vrijeme u ažuriranju cijena.

Druge vrste botova koriste povijesne podatke o cijenama za testiranje strategija trgovanja, teoretski nudeći investitorima prednost. Ipak, drugi botovi programirani su za obavljanje poslova po određenim signalima kao što su cijena ili volumen trgovanja.

Kako botovi rade

Investitori se mogu pretplatiti na besplatne bot programe kako bi si olakšali trgovanje. S druge strane, mnogi botovi imaju korisničke naknade, od kojih neke mogu biti prilično visoke. Tipično, investitori traže botove koji će im biti najkorisniji, a zatim preuzimaju algoritam od programera. Svaki bot uključuje različite zahtjeve u smislu softvera i hardvera.

Botovi mogu biti nevjerojatno korisni, iako i dalje traje konstantna rasprava o tome imaju li mjesto u kripto industriji. Međutim, kako bi se maksimizirao utjecaj bota, investitor mora znati kako najbolje iskoristiti alat. Na primjer, ulagatelji moraju imati odgovarajuće račune postavljene na različitim kripto mjenjačnicama.

Nadalje, na mjenjačnicama uvijek treba paziti na to da na računu ima sredstava. U mnogim slučajevima investitori moraju donositi odluke o ulaganju, primjerice kada kupiti ili prodati. Kripto bot nije brzo rješenje za bogaćenje investitora koji ne želi uložiti vrijeme i trud potreban za uspjeh.

Nedostaci korištenja botova

Što se tiče problema, prvo, mnogi botovi pružaju samo marginalne povrate (čak i kada ispravno rade). Drugo, mnogi botovi jednostavno nisu dobro dizajnirani. Treće, i što je najvažnije, uspješno korištenje bota zahtijeva duboko poznavanje tržišta i izvrstan prateći plan ulaganja.

Za neke investitore bot može biti koristan alat za pomoć u trgovanju kriptovalutama. Za druge, međutim, dok obave posao kako bi se pripremili za adekvatno korištenje bota, možda više neće zahtijevati njegove usluge.

16. travanj 2024 06:50