Kripto
StoryEditor

Korisnici FTX Japana od danas mogu nastaviti s povlačenjem sredstava

21. Veljača 2023.

Korisnici FTX Japana od danas će moći povući kripto i fiat depozite, priopćila je u ponedjeljak japanska podružnica kripto burze FTX u stečaju.

Postupak povlačenja bit će proveden putem Liquid Japana, platforme za kripto trgovanje koju je FTX kupio prošlog proljeća. Objava tvrtke dolazi nakon što je FTX Japan u studenom prošle godine pauzirao povlačenje sredstava jer se kripto carstvo osnivača i bivšeg izvršnog direktora Sama Bankman-Frieda srušilo.

Tvrtka sa sjedištem u Tokiju izjavila je da su korisnici koji ispunjavaju uvjete za povlačenje svojih sredstava već obaviješteni o procesu putem e-maila, zbog čega moraju stvoriti račun na Liquid Japanu i potvrditi postojeći saldo njihovog računa na FTX Japanu.

- Željeli bismo izraziti najdublje isprike. Bankrot naše matične tvrtke imao je širok raspon utjecaja i morali smo dugo čekati na nastavak poslovanja - FTX Japan navodi u objavi na blogu.

FTX Japan upozorio je da bi postupak povlačenja mogao ‘zaglibiti‘ zbog velike količine korisnika koji podnose zahtjeve odjednom. 1. prosinca platforma je posjedovala oko 94,5 milijuna dolara u kriptovalutama i 46 milijuna dolara u fiat valuti, prema Bloombergu.

Iako će korisnici FTX Japana uskoro svjedočiti određenom olakšanju, ostali koji su imali račune na drugim podružnicama FTX-a, poput FTX.US-a, ostaju u neizvjesnosti dok se međunarodna mjenjačnica probija kroz stečajni postupak na sudu u Delawareu. 

FTX je podnio zahtjev za bankrot u studenom prošle godine nakon što je kolaps potaknut velikim padom cijene FTT tokena. Kako su se sredstva povlačila s platforme, otkriveno je da FTX nije posjedovao rezerve imovine kupaca u omjeru 1:1, te nije mogao ispoštovati povlačenja, te je bio prisiljen da podnese zahtjev za stečaj.

Bankman-Fried kasnije je uhićen i optužen za financijski kriminal, na što se u međuvremenu izjasnio da nije kriv.

FTX Japan pokrenut je u lipnju prošle godine i poslovao je manje od šest mjeseci prije nego što su propale tvrtke Bankman-Frieda. Bankman-Fried imenovan je privremenim izvršnim direktorom tvrtke kada je podružnica pokrenuta.

- Japan je visoko regulirano tržište s potencijalnom veličinom tržišta od gotovo bilijun dolara kada je u pitanju trgovanje kriptovalutama - izjavio je Bankman-Fried u lipnju prošle godine.

U prosincu prošle godine FTX je podnio zahtjev za odobrenje prodaje četiriju podružnica koje su ostale solventne, a koje su uključivale FTX Japan, FTX Europe, Embed Technologies i LedgerX. Napori će pomoći u prikupljanju novca za otplatu vjerovnika, kojima je FTX dužan milijarde dolara.

U novije vrijeme, sudac koji nadgleda kazneni slučaj Bankman-Frieda u južnom okrugu New Yorka razmišlja o amandmanu na sporazum o jamčevini osnivača FTX-a koji bi mu zabranio potpuno korištenja elektronike, zbog korištenja virtualne privatne mreže i slanja šifriranih poruka putem aplikacije Signal.

15. travanj 2024 08:52