Kripto
StoryEditor

Kripto bull market možda je na pola puta, ali još nije gotov

27. Kolovoz 2024.

Ponekad raspoloženje u kripto svijetu zna biti varljivo i zna izazvati zabrinutost oko toga je li ovo tržište u bikovskoj fazi i kada će pravi eksponencijalni rast uopće nastupiti, odnosno hoće li uopće? Iako ovaj odgovor leži u performansama bitcoina i ostalih kriptovaluta altcoina, povijesni podaci i nedavni razvoj događaja mogu predvidjeti točku u kojoj se nalazi ciklus. 

U ovoj analizi ispitujemo ključne metrike koje sugeriraju da je bull market počeo prije otprilike dvije godine i da bi mogao dosegnuti pola puta.  

Povijest pokazuje da je ciklus daleko od kraja 

Godina 2022. bila je posebno teško razdoblje za kripto tržište, koje je prethodno napredovalo 2021. U industriji su propale velike tvrtke kao što su FTX, Celsius i Three Arrows Capital, što je izazvalo opsežne slučajeve bankrota i uzrokovalo značajan pad cijena kriptovaluta. 

Do 21. studenog 2022. bitcoin je pao na 15.409 dolara, ethereum je trgovao po 1.065 dolara, bnb po 248 dolara, a solana je pala na 7,70 dolara. Te su razine bile najniže koje je kripto klasa imovina vidjela u gotovo dvije godine. 

S obzirom na ovaj pad, čini se da je studeni 2022. označio dno medvjeđeg tržišta. Snažan oporavak cijena početkom 2023. podupire ideju da je siječanj bio početak novog bikovskog ciklusa. Povijesno gledano, ciklusi kripto tržišta obuhvaćaju otprilike tri godine (1.047 do 1.278 dana). Na temelju ovog vremenskog okvira, trenutni ciklus traje oko 640 dana, što ukazuje da je tržište bikova otprilike na pola puta. 

Prije svega, halving bitcoina, nakon kojeg obično slijedi golemi rast cijena, dogodio se ranije ove godine. Zanimljivo je da je bitcoin dosegnuo novu najveću vrijednost svih vremena čak i prije halvinga, uglavnom potaknut odobrenjem spot ETF-ova. Unatoč nedavnim korekcijama i razdobljima konsolidacije, pojedine metrike sugeriraju da bitcoin još nije dosegao vrhunac ovog ciklusa. To ostavlja prostora za potencijalni daljnji rast kako tržište bikova napreduje. 

image
foto

Kao što se vidi na gornjem grafu, porast nakon halvinga započeo je u četvrtom kvartalu svake godine u kojem se odvio taj događaj. Dakle, ako idemo prema tom povijesnom obrascu, onda bi znatan uzlet mogao započeti oko listopada. Zanimljivo, čini se da se izvršni direktor CryptoQuanta, Ki Young Ju, također slaže s tim mišljenjem. 

- U posljednjem ciklusu halvinga, bikovski rast je počeo u četvrtom kvartalu. Whaleovi neće dopustiti da Q4 bude dosadan s jednakom YoY izvedbom - istaknuo je Young Ju na X-u. 

Cijene kriptovaluta još uvijek imaju prostora za rast 

Povijesno gledano, cijena bitcoina barem se udvostručila tijekom svake godine halvinga. U 2012. cijena bitcoina porasla je za 2,52 puta, nakon čega je uslijedio rast od 2,26 puta u 2016. i skok od 4,05 puta u 2020. Početkom 2024. bitcoin je trgovao oko 42.208 dolara. Čak i nakon što je u ožujku dosegnuo 73.750 dolara, podaci sugeriraju da ciklus rasta još nije završio. 

Kako bi se uskladila s prošlim izvedbama, cijena bitcoina trebala bi dodatno porasti, ciljajući između 80.000 i 85.000 dolara prije vrhunca ovog ciklusa. Povijesni trendovi ukazuju na prostor za veći rast u 2024. 

Počevši od ethereuma, tijekom porasta 2021., druga najvrjednija kriptovaluta nadmašila je bitcoin na dulje vrijeme.  

Unatoč trenutnom odobrenju ETF-ova, ethereum nije preslikao svoju izvedbu od prije tri godine. 20. lipnja ethereumova dominacija bila je 18,80 posto. Do sada je pala na 15 posto, signalizirajući da najveći altcoin tek treba ponoviti svoj impresivni niz iz 2021. godine. 

S druge strane, dominacija bitcoina je preko 57 posto. Nadalje, nezadovoljavajuća izvedba ethereuma također se pripisuje kašnjenju sezone altcoina u ovom ciklusu.  

Vrijedno je napomenuti da je uspon ethereuma bio jedan od glavnih čimbenika koji je prošli put doveo mnoge druge altcoine do visokih vrhunaca. No, nedavno se čini da je bnb jedini veći altcoin iz prošlog ciklusa koji je premašio svoju prethodnu najveću vrijednost svih vremena. 

Meme tokeni već su kušali tržište bikova 

Dok altcoini i dalje imaju slabije rezultate, dva značajna događaja sugeriraju da bi ovo tržište bikova moglo biti na pola puta. Prvi je nevjerojatan povrat koji su ostvarili meme tokeni. Prošli ciklus nekoliko je meme tokena na ethereumu i binance smart chainu stvorilo mnoge milijunaše. 

Ovaj put, čini se da su blockchaini koji to nude solana i, nedavno, tron pod vodstvom Justina Suna. Drugi na listi je angažman poznatih osoba. 2021. celebrityiji poput Logana Paula, Paris Hilton i Snoop Dogga, između ostalih, kupoval su NFT-ove u tadašnjoj pomami oko ‘cool sličica’. 

U međuvremenu, čini se da je ludilo za NFT-ovima gotovo, ali slavne osobe također su uključene u tržište. Ljudi poput Andrewa Tatea i Iggyja Azalee pokrenuli su meme tokene daddy i mother. 

Drugi pokazatelj koji treba uzeti u obzir za mjerenje kripto tržišta je interes malih ulagača. Kad god interes malih ulagača opadne, to sugerira da je tržište bikova u tijeku, ali nije doseglo vrhunac. 

Podaci Google trendova pokazuju da su pretraživanja za kriptovalute dosegla najvišu razinu u 2021., postigavši ​​savršenu ocjenu od 100. Međutim, pretraživanja su konstantno niža ove godine, signalizirajući smanjenu aktivnost. 

Tržište bikova obično bilježi porast malih ulagača jer potiču potražnju. Trenutačni pad interesa sugerira da ovaj ciklus još nije dosegao svoj vrhunac. Nedostatak široko rasprostranjenog retail FOMO-a ukazuje na veći potencijal rasta kako ciklus sazrijeva. 

Dugoročni podaci pokazuju da bi uzlazni trend mogao ponovno započeti 

Uz to, omjer ostvarene dobiti/gubitka dugoročnih vlasnika koji je osigurao Glassnode dolazi u obzir. Kao što naziv sugerira, ova metrika prati ponašanje dugoročnih vlasnika, pokazujući bilježe li profit ili trajne gubitke. 

image
foto

Od pisanja ovog teksta, ova metrika je opala sa svog vrhunca u ožujku, što ukazuje da su vlasnici smanjili aktivnost realiziranja dobiti. Ovaj pad sličan je ciklusu 2021. kada je cijena bitcoina pala prije ponovnog pokretanja novog uzlaznog trenda. 

Stoga, ako prošli rezultati utječu na buduće trendove, bitcoin, kao i druge kriptovalute, mogu dosegnuti nove vrhunce. On-chain analitička platforma također se slaže u svom izvješću od 20. kolovoza. 

- Primjetno je da je tijekom vrhunca u ožujku 2024. ova metrika dosegla sličnu visinu kao i prethodni tržišni vrhovi. U oba ciklusa 2013. i 2021. metrika je pala na slične razine prije nego što je nastavila uzlazni trend cijena - izjavili su iz Glassnodea. 

Ukratko, iako su neki ulagači i dalje skeptični u pogledu trenutnih tržišnih uvjeta, nekoliko pokazatelja ukazuje na to da je ovo još uvijek tržište bikova unatoč nedavnoj volatilnosti. Analiza sugerira da bi cijene mogle nastaviti rasti, gurajući bitcoin, ethereum i druge altcoine na nove vrhunce i potičući daljnji zamah u ovom ciklusu. 

Ipak, oprez se ipak savjetuje. Povećana volatilnost i povremeni padovi mogu dovesti do iznenadnih promjena cijena. Ako realizirani gubici potraju i dominiraju tržištem, trenutni bi ciklus mogao prijeći u fazu pada. 

16. rujan 2024 20:58