Kripto
StoryEditor

Kripto kriminalci: SBF kaže da nije kriv, Kown uhićen nakon skrivanja, a Davies skriva financijske podatke

01. Travanj 2023.

Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried izjasnio se nevinim za kršenje zakona o podmićivanju i financiranju kampanje, dok je američki stečajni sud naložio osnivačiu Three Arrows Capitala Kyleu Daviesu da odgovori na sudski poziv za dva tjedna.

Odvjetnik Bankman-Frieda Mark Cohen izjasnio se nevinim za optužbe za podmićivanje i financiranje kampanje u ime bivšeg šefa FTX-a na saslušanju pred sucem Lewisom Kaplanom. Cohen je rekao da će se boriti protiv optužbi jer su podnesene nakon što je Bankman-Fried deportiran s Bahama.

SBF okrivljuje druge

Tužitelji su podnijeli zamijenjenu optužnicu protiv Bankman-Frieda u veljači 2023., dodajući četiri optužbe podnesenih u prosincu 2022. Jučer su se pojavila izvješća o revidiranoj optužnici, uključujući novu optužbu za podmićivanje kineskih dužnosnika za pristup zamrznutim trgovačkim računima povezanim s tvrtkom Alameda Research.

image

Sam Bankman Fried

U skladu s tim, Sam Bankman-Fried sada se izjasnio nevinim po trinaest kaznenih točaka, okrivljujući loše upravljanje rizicima za propast mjenjačnice koju je vodio.

Vani je uz jamčevinu od 250 milijuna dolara te čeka svoje suđenje 2. listopada 2023. u domu svojih roditelja u Palo Altu.

FTX je podnio zahtjev za stečaj u studenom 2022. nakon što nije imao likvidnost za povlačenja kupaca. U isto vrijeme, Sam Bankman-Fried je podnio ostavku, predavši vodeće uzde stečajnom upravitelju Johnu Rayu.

Kripto direktori ne uspijevaju ispuniti velika obećanja

Zbog kripto kolapsa 2022. godine mnogi izvršni direktori propalih tvrtki dali su velikodušne izjave o tome da nadoknade izgubljena korisnička sredstva. Međutim, mnoga od tih potraživanja nisu se ostvarila, ostavljajući vjerovnike da se pitaju kada će dobiti sredstva koja su držali na kripto platformi.

Sam Bankman-Fried rekao je da je tvrtka mogla nadoknaditi sva sredstva klijenata u roku od mjesec dana umjesto da podnese zahtjev za bankrot. Kasnije je tvrdio da je FTX.US imao dovoljno sredstava za sve korisnike. Ta je tvrdnja bila u suprotnosti s nalazima FTX-ovih stečajnih odvjetnika Sullivana & Cromwella. Ray je kasnije opovrgnuo tvrdnje na saslušanju u Kongresu i pokušavao povratiti novac iz nekoliko izvora.

Nedavna izvješća otkrila su da su odvjetnici FTX-a osigurali oko 400 milijuna dolara iz malo poznatog bahamskog hedge fonda u koji je uložio Sam Bankman-Fried.

Suosnivač ugašenog singapurskog hedge fonda Three Arrows Capital, Su Zhu, nedavno je pokrenuo novu mjenjačnicu za trgovanje stečajnim zahtjevima. Likvidatori imenovani za nadzor likvidacije hedge fonda žalili su se u veljači 2023. da Zhu i suosnivač Kyle Davies nisu surađivali. Nedostatak suradnje leži u Zhuovoj ranijoj predanosti rješavanju pitanja insolventnosti.

Šutnja je također odgodila povrat novca vjerovnicima, ustvrdili su stečajni upravitelji, i predstavljala je zanemarivanje Daviesovih fiducijarnih dužnosti.

Jučer je američki stečajni sud dao Daviesu dva tjedna da odgovori na sudski poziv koji mu je uručio u siječnju 2023. Sudski poziv zahtijeva financijske podatke hedge fonda, između ostalog.

Kwon uhićen u Crnoj Gori

Nakon kolapsa stablecoina terraUSD u svibnju 2022., Do Kwon, suosnivač Terraform Labsa obećao je zajednici da će zajedno raditi na tome da korisnicima budu nadoknađena izgubljena sredstva.

Slično kao i Davies i Zhu, koji su ostali aktivni na Twitteru nakon kolapsa 3AC-a, Kwon je platformu uglavnom koristio za raspravu o novim zbivanjima na terri umjesto da vlasnicima terraUSD-a da odgovore na mnoga pitanja.

Njegov posljednji tweet o tome došao je 16. studenog 2022. godine, gdje je opisao reviziju Luna Foundation Guarda, koja je pokušala zadržati vrijednost terraUSD-a na 1 dolar.

LFG je 7. listopada 2022. na Twitteru napisao da ne može ponuditi vremenski okvir kada bi investitori u terraUSD i njegov sestrinski token lunu mogli biti ‘nadoknađeni‘.

Kwon se trenutačno nalazi u Crnoj Gori, gdje se sučeljava s optužbama za prijevaru s putovnicama. I SAD i Južna Koreja zatražile su izručenje osnivača. Kown se mora sučeliti sa suđenjem za svoj zločin u Crnoj Gori prije nego tužitelji razmotre gdje će ga izručiti, za razliku od Sama Bankman-Frieda koji je prošle godine pristao na dobrovoljnu deportaciju s Bahama.

25. travanj 2024 19:59