Kripto
StoryEditor

Kripto platforma Nexo se ogradila od optožbi twitteraša i optužila ih za uznemiravanje tržišta

28. Lipanj 2022.

Kripto platforma za kreditiranje Nexo uzvratila je na ono što je nazvala 'lažnim vijestima' i glasinama da su njezini osnivači bili dio skandala s pronevjerom dobrotvorne organizacije, rekavši da su tvrdnje neistinite i klevetničke.

- Nekoliko anonimnih Twitter profila koristi laži i distorzije u još jednoj kampanji blaćenja Nexa i profitira od kratkih pozicija na uznemirenom tržištu – izjavili su iz Nexa u objavi na blogu.

Pseudonimni Twitter račun otterooooo, koji sebe nazivaju 'Otter', objavio je u subotu niz tweetova u kojima tvrdi da su suosnivači Nexa ukrali sredstva bugarskoj dobrotvornoj organizaciji HelpKarma za kupnju nekretnina i financiranje luksuznih osobnih putovanja.

Tweet je privukao pažnju brojne publike, a Otter je podijelio snimku zaslona koja pokazuje da je prikupio više od 9 milijuna impresija, što je navelo tim Nexa da takve tvrdnje nazove 'suludim optužbama' i izda pismo o prekidu i odustajanju, dokument koji se šalje pojedincu ili tvrtki radi zaustavljanja navodno nezakonitih aktivnosti.

Središnja tvrdnja koju Otter iznosi jest ta da se sumnja da je osnivač HelpKarme i suosnivač Nexa Konsta Kanchev koristio sredstva donacija kako bi izgradio vlastitu palaču umjesto korištenja novca za dječje medicinske tretmane.

U odgovoru Nexa ističe se da Konsta Kanchev ne postoji, no Otter je namjerno izmislio ime kako bi putem tipografske pogreške naveo na provjeru činjenica, zbunivši dvije odvojene osobe, osnivača HelpKarme Constantina Krasteva i suosnivač Nexa Kostu Kantcheva, kao iste osobe.

Otter je također podijelio članak iz bugarskog medija Fakti u kojem se navodi da su navedene dvije osobe rođaci.

Još jedna velika tvrdnja koju Otter iznosi je ta da, kako su se donacije HelpKarme povećavale, kreditna agencija Credissimo počela je prijavljivati znatna povećanja kapitala, navodeći izvješće Faktia u studenom 2020., koje implicira da su donacije korištene za financiranje Credissima.

O tome kako se ovaj skandal povezuje s Nexom, Otter ističe da u Nexovom white paperu piše 'powered by Credissimo'. Credissimo je osnovao Kantchev, a suosnivači Nexa Georgi Shulev i Antoni Trenchev bili su voditelji za poslovni razvoj i inovacije tvrtki.

Kao odgovor na tvrdnje, Nexo je izjavio da tvrtka i HelpKarma nisu nikada imali nikakve zajedničke operacije, zajedničke stvarne vlasnike ili zajedničko upravljanje.

- Zašto bi tvrtka sa stotinama milijuna prihoda i milijardama imovine pod upravljanjem, koju su provjerili Fidelity, Mastercard i deseci regulatora ikada morala pribjeći sitnim krađa, a kamoli od djece s medicinskim potrebama? – dodali su iz Nexa.

Nexo navodi da je Otterov glavni motiv privlačenje velike pozornosti, te prodaja profila.

Nexo je podijelio slike pojedinca koji pokušava kupiti Otterov račun, zajedno s traženom cijenom od najmanje 50.000 USDC-a.

No, u nizu tweetova koje je Otter objavio u nedjelju, tvrdi da sumnja da su poruke za kupnju računa 'namještene' kako bi Nexo mogao ušutkati anonimni profil.

Iz Nexa kažu da ovo nije prvi put da su dio onoga što nazivaju 'koordiniranim napadom', navodeći optužbe iz 2020. da stoje iza Zeusa Capitala, tvrkte koja je htjela shortati chainlink.

Bile ove optužbe lažne ili istinite, rizik čuvanja kriptovaluta na CeFi lending platformama itekako je visok, što dokazuju nedavni problemi s insolventnošću Celsiusa, BlockFi-a i Babela.

Hoće li Nexo biti sljedeći koji će onemogućiti povlačenje sredstava s vlastite platforme?

27. travanj 2024 01:12