Kripto
StoryEditor

Kripto tržište u padu nakon izjave predsjednika Feda

29. Kolovoz 2022.

Kripto tržište imalo je poprilično miran tjedan, sve do petka, kada je vodeća kriptovaluta pala 4 posto u razmaku od 24 sata.

Pad cijene potaknut je izjavama predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella u Jackson Holeu da će Fed nastaviti povećavati kamatne stope koliko god je potrebno za borbu protiv inflacije. Komentari su također utjecali na dionice, a ne samo na kripto.

Za početak vikenda, svih 10 najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji pokazuju neto gubitak u posljednjih sedam dana, osim cardana, koji je najavio hard fork sljedećeg mjeseca. Bitcoin je pao za 5 posto u prošlom tjednu, ethereum za 6, solana za 10, a dogecoin 8 posto.

Pobornici ethereuma još uvijek polažu velike nade da će nadolazeći merge, odnosno prelazak na proof-of-stake uzrokovati rast ethera. No, prošlog tjedna, količina ether depozita u beacon chain dosegla je najnižu razinu svih vremena, prema podacima Dune Analyticsa.

Beacon chain je blockchain koja koordinira mrežu ethereumovih stakera. Radi paralelno s ethereumovom glavnom mrežom od svog predstavljanja 2020. godine. Kada ethereum sljedećeg mjeseca završi  svoj nadolazeći veliki remont mreže, glavna mreža bit će spojena s beacon chainom kako bi u potpunosti nastao jedinstveni proof-of-stake ethereum blockchain.

Nakon što ethereum prijeđe na protokol konsenzusa proof-of-stake, mreža će biti spremnija na daljnje nadogradnje koje obećavaju brzinu, dostupnost i skalabilnost.

Najveće kripto vijesti prošlog tjedna

Opća inercija na svim tržištima ovog tjedna odrazila se na ciklus vijesti. Bio je to prilično spor tjedan što se tiče kripto usvajanja ili regulacije.

Australsko ministarstvo financija u priopćenju objavljenom u ponedjeljak navelo je da ima sveobuhvatan plan za uspostavu kripto regulatornog okvira temeljenog na istraživanju tržišta za koji tvrdi da će biti bolji nego 'bilo gdje drugdje na svijetu'.

Australija će ove godine započeti s radom na 'mapiranju tokena', što će, kako kažu, pomoći u identificiranju načina reguliranja kripto imovine i povezanih usluga. Nakon završetka priprema, Ministarstvo financija priopćilo je kako će imati vremenski okvir za izmjene zakona i propisa. Australsko ministarstvo financija također je priopćilo kako će uskoro objaviti dokument za javno savjetovanje o mapiranju tokena.

U utorak je izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong priznao za CNBC da tvrtka još uvijek osjeća posljedice kripto zime. Coinbase je ranije ove godine otpustio 18 posto svog osoblja u pokušaju smanjenja troškova u bear marketu koje bi mogao trajati 12 do 18 mjeseci ili duže.

Prema Armstrongu, 18 posto trenutnih prihoda Coinbasea dolazi od pretplate i usluga. Coinbase trenutno nudi Coinbase Cloud, paket usluga razvoja blockchain proizvoda, i Coinbase One, uslugu koja nudi korisničku podršku više razine i druge pogodnosti.

U međuvremenu, američki ulagači koji čekaju bitcoin ETF koji mora odobriti SEC, morat će pričekati još neko vrijeme nakon što je SEC ponovno odgodio svoju odluku o VanEckovoj ETF prijavi za još jedno razdoblje od 45 dana. To znači da agencija ima rok do 11. listopada za odluku, ili pokreće postupak kako bi utvrdila hoće li odobriti predloženu promjenu pravila.

Konačno, dobili smo potvrdu o datumu mergea ethereuma, koji bi se potencijalno mogao dogoditi i prije nego što se očekivalo. Prema postu Ethereum Foundationa u srijedu, remont mreže sada će biti u potpunosti dovršen između 10. i 20. rujna. Ethereum core developeri na Twitteru bili su još specifičniji. Najavljuju 15. rujan.

Nakon osam godina čekanja, to je uistinu odmah iza ugla.

26. travanj 2024 13:15