Kripto
StoryEditor

Kripto tržište u porastu nakon blagog smanjenja stope inflacije u SAD-u

11. Kolovoz 2022.

Stopa inflacije prema formuli za izračunavanje indeksa potrošačkih cijena (CPI) koje je objavio američki Zavod za rad i statistiku u srijedu, pokazuje kako je inflacija u srpnju iznosila 8,5 posto.

Analitičari su ranije prognozirali kako će indeks, koji prati kretanje cijena u širokom rasponu roba i usluga, biti 0,2 posto viši, kako bi pokazao da inflacija iznosi 8,7 posto na godišnjoj razini.

Umjesto toga, inflacija je od prošlog mjeseca blago pala, što je vjerojatno efekt povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Inflacija je prošlog mjeseca iznosila 9,1 posto, porastavši 1,3 posto na mjesečnoj razini. 

Kripto tržište je negativno reagiralo nakon prethodna dva CPI izvješća. Međutim, ovog puta tržišta su porasla na sugestiju da je inflacija mogla dosegnuti vrhunac nakon što je porasla najvećim tempom u posljednja četiri desetljeća.

Reakcija kripto tržišta na CPI brojeve

U sat vremena nakon objavljivanja izvješća, bitcoin je porastao za 4,4, a ethereum za 7,5 posto.

I ostalim kriptovalutama porasla je cijena, uključujući polkadot, solanu, uniswap i avalanche, koji su porasli iznad 5 posto u sat vremena nakon objavljivanja izvješća.

Nakon što je na posljednjem sastanku najavio još jedno povećanje kamatnih stopa od 75 baznih bodova, predsjednik Fed-a Jerome Powell izjavio je kako će prestati izdavati smjernice buduće monetarne politike, ostavljajući ulagače u iščekivanju što se tiče budućeg smjera monetarne politike.

Fed se bori s inflacijom na način poskupljuje zaduživanje za poduzeća i građanstvo, 'hladeći' gospodarstvo kako bi se potražnja za robom i uslugama smanjila. 

Inflacija, kamatne stope i kripto

Neki spekuliraju da ako je inflacija već dosegla vrhunac, Fed neće morati povećavati stope onoliko koliko su to činili do sada ove godine.

Institucionalni ulagači smanjili su ulaganja u špekulativnije tipove imovine, uključujući tehnološke dionice i kripto, zbog povećanih kamatnih stopa koje umanjuju rast, kupujući relativno stabilnija ulaganja, kao što su korporativne obveznice i američke obveznice.

26. travanj 2024 06:26