Kripto
StoryEditor

Kripto tržište u porastu nakon očekivanog povećanja kamatnih stopa Fed-a za 0,75 posto

28. Srpanj 2022.

Federalne rezerve su povećale kamatne stope za još 75 baznih bodova (0,75 posto).

Američka središnja banka najavila je povećanje na Saveznom odboru za otvoreno tržište (FOMC) u srijedu. Nakon povećanja od 0,75 posto, kamatne stope u SAD-u sada iznose između 2,25 i 2,5 posto, što su najviše razine zabilježene od početka pandemije.

Odluka FED-a uslijedila je nakon što je američki Zavod za statistiku rada otkrio je da je indeks potrošačkih cijena (CPI) u lipnju porastao na 40-godišnju najvišu razinu od 9,1 posto unatoč naporima središnje banke da suzbije rastuće cijene povećanje kamatnih stopa. U izvješću ureda navodi se kako su rast cijena benzina, skloništa i hrane najviše pridonijeli rastu. 

Najnoviji potez FED-a dolazi u trenutku kada sve veći broj Amerikanaca izražava strah zbog rastućih cijena. Prema nedavnoj anketi CNBC-a, 96 posto građana zabrinuto je zbog rasta cijena hrane, plina i skloništa.

Kako bi se borio protiv inflacije, FED može pokušati smanjiti novčanu zalihu. To čini podizanjem kamatnih stopa, što zaduživanje novca čini skupljim. Povećanje od 75 baznih bodova bilo je očekivano, iako se nagađalo da bi se središnja banka mogla odlučiti za povećanje od 100 baznih bodova ubrzo nakon što su objavljeni podataka o inflaciji za lipanj.

- Inflacija je očito iznenadila na gore u posljednjih godinu dana i mogla bi uslijediti daljnja iznenađenja - izjavio je predsjednik FED-a Jerome Powell na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka FOMCa.

Iako je izjavio da bi postalo prikladno usporiti tempo povećanja, dodao je da će središnja banka razmotriti još veće povećanje ako bude potrebno u budućnosti.

Strah od recesije na pomolu

Napori FED-a da suzbije inflaciju dolaze u trenutku kada neizvjesnost prevladava na globalnim tržištima, a strah od moguće recesije eskalira. Izvješće za BDP Zavoda za ekonomske analize pokazalo je da je američko gospodarstvo palo za 1,6 posto u prvom financijskom tromjesečju, a mnogi ekonomisti strahuju da bi gospodarstvo moglo zabilježiti pad i u drugom tromjesečju. Povijesno se recesija označavala po dva uzastopna kvartalna pada BDP-a.

Brojke BDP-a za drugo tromjesečje ove godine bit će objavljene danas, a Bijela kuća naizgled unaprijed priprema javnost za objavu. Prošlog tjedna objavila je post na blogu o tom pitanju, prije nego što je podijelila transkript intervjua u kojem je ministrica financija Janet Yellen tvrdila da dva uzastopna tromjesečja ne moraju ukazivati na to da je zemlja ušla u recesiju jer Zavod za ekonomsku analizu razmatra 'širok raspon podataka'. Predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da SAD 'neće biti u recesiji' kao odgovor na pitanje novinara o izlasku podataka za BDP, a jučer je njegov ekonomski savjetnik Brian Deese ponovio Yellenin argument u konferenciji.

Kripto tržište pozitivno je reagiralo na današnje povećanje, a i bitcoin i ethereum skočili su nakon objave FED-a. Bitcoin je prešao 23.000 dolara, te je porastao za 7 posto u samo 2 sata. Ethereum je porastao preko 1.600 dolara, skočivši 11,6 posto u roku 24 sata. Nakon jučerašnjeg rasta, ukupna kapitalizacija tržišta kriptovaluta ponovno je premašila bilijun dolara.

14. kolovoz 2022 16:54