Kripto
StoryEditor

Kripto VC povratak: Paradigm i Galaxy Digital prikupljaju značajna sredstva

05. Travanj 2024.

Tvrtka Paradigm, koju su suosnovali suosnivač Coinbasea Fred Ehrsam i bivši partner Sequoie Matt Huang, nastoji iskoristiti institucionalni interes za kripto prostor nakon tržišnog zatišja u VC ulaganju. To bi bio jedan od najvećih novih kripto VC fondova od pada tržišta prošle godine, prema Bloombergovom izvješću od 3. travnja pozivajući se na anonimne izvore.

Vrhunac prikupljanja sredstava za kripto VC dogodio se u svibnju 2022., kada je poduzetnička tvrtka Andreessen Horowitz (a16z) pokrenula fond od 4,5 milijardi dolara.

Paradigm je prethodno prikupio rekordnih 2,5 milijardi dolara 2021. tijekom vrhunca bull marketa. Međutim, tvrtka se prošle godine suočila s promjenama jer se činilo da umanjuje posvećenost kriptu zbog prelaska na AI, nagovješćujući taj potez na svojoj web stranici.

Osim toga, VC fond uložio je 278 milijuna dolara u FTX.

Unatoč tom velikom neuspjehu, Paradigm je nastavio podržavati kripto projekte, uključujući vođenje kruga ulaganja od milijardu dolara u softver koji pokreće decentraliziranu platformu društvenih medija Farcaster.

Uz Paradigm, Galaxy Digital Mikea Novogratza prikuplja 100 milijuna dolara za kripto VC fond, navodi Bloomberg.

Prethodno je tvrtka ulagala vlastiti novac u razne kripto, infrastrukturne i DeFi startupe. Međutim, 2023. Galaxy Digital pokrenuo je Galaxy Ventures Fund I i otvorio ga vanjskim ulagačima.

- Godinama smo ulagali vlastiti kapital u inovatore. Sada pokrećemo Galaxy Ventures Fund I za partnerstvo s vanjskim ulagačima, što nam omogućuje da nastavimo poticati ekosustav digitalne imovine podupirući obećavajuće tvrtke u ranoj fazi - izjavila je tvrtka 3. travnja.

Čini se da je sezona kripto VC-a stigla, s Hivemind Capitalom koji je pokrenuo NFT fond od 50 milijuna dolara, a Hack VC, koji je u veljači najavio fond od 150 milijuna dolara, nastoji prikupiti još 100 milijuna dolara za drugi fond.

Ukupno je objavljeno 180 javnih investicijskih projekata u VC kripto prostoru u ožujku, prema mjesečnom pregledu Wu Blockchaina. Ova brojka je veća za 24 posto u odnosu na veljaču 2024.

Štoviše, ukupni iznos financiranja za ožujak iznosio je 1,16 milijardi dolara, što je 53 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

26. travanj 2024 18:45