Kripto
StoryEditor

Meme token manija se smirila nakon što su dogecoin i PEPE pali za dvoznamenkasti postotak

25. Travanj 2023.

Meme tokeni su početkom tjedna doživjeli značajan pad uslijed pada cjelokupnog kripto tržišta u kojem je bitcoin pao ispod 28 tisuća dolara.

PEPE token, u kojem je jedan sretni kupac pretvorio ulaganje od 250 dolara u dobit na papiru od preko milijun dolara, pao je preko 30 posto s vrhunca 20. travnja.

Dogecoin, najveći meme token po tržišnoj kapitalizaciji, pao je preko 12 posto u prošlom tjednu, s većinom najvećih meme tokena koji su također skliznuli za dvoznamenkasti postotak u istom vremenskom razdoblju.

Tjedan koji je započeo 17. travnja zabilježio je veliki porast meme tokena predvođen novo-pokrenutim PEPE-om. Rezultirajuća pomama za meme tokenima uzrokovala je porast naknada za transakcije na ethereum blockchainu.

Meme tokeni su, kao što ime sugerira, obično povezani s internetskim memovima kao što su žabac Pepe i shiba inu pasmina. Središnja motivacija iza velikog volumena trgovanja meme tokenima obično su kratkoročni dobici, jer se trgovci nadaju da će kapitalizirati vijesti povezane s meme tokenima.

Većina meme tokena ima malu ili ‘nikakvu‘ temeljnu vrijednost i u potpunosti trguju u skladu s popularnošću. Obično se izdaju u velikim količinama, s tržišnim cijenama manjim od centa kako bi izgledali jeftinije i privukli potencijalne kupce.

Meme tokeni se stalno izdaju i trguju na tržištu, međutim, postoje slučajevi kada nekoliko meme tokena ostvare ogromne dobitke za određene trgovce, što dovodi do kratkoročne pomame za sljedećim meme tokenom koji ‘će otići na Mjesec‘.

Sličan trend dogodio se početkom 2023. godine, kada je BONK meme token porastao, pretvorivši airdrop od 1.000 dolara u 122.000 dolara u razmaku od tjedan dana.

Prošlog tjedna, brojni čimbenici potaknuli su tržište meme tokena, uključujući izvješća o vlasnicima PEPE-a koji su ostvarili ogromne dobitke, zajedno s uzbuđenjem oko ‘Doge dana‘ na datum 4/20 i optimističnim raspoloženjem na širem kripto tržištu jer se bitcoinom trgovalo oko 30 tisuća dolara.

Međutim, pad bitcoina tijekom tjedna i ‘sell the news‘ cjenovna akcija nakon Dogedaya uzrokovala je pad meme tokena.

Bitcoin je trenutno u padu devet posto na tjednoj razini, trgujući po cijeni od oko 27.500 dolara.

19. travanj 2024 06:51